skip to Main Content

Nicaragua és el país que ens pensam?

[pullquote] Els alumnes de l’IES Porto Cristo de 1r i de 3r d’ESO tenien com a tasca de l’assignatura de Projectes l’elaboració d’un reportatge sobre Nicaragua. Publicam aquesta setmana el millor treball de 3r d’ESO
[/pullquote]

En aquest article coneixereu na Bibiana, una nina de 14 anys que viu a Nicaragua. Tan jove ja té una filla, treballa i ha d’ajudar a la seva família amb tot el que pot.

Na Bibiana viu amb els seus pares, el seu germà, els seus padrins, el seu al·lot i la seva filla. En Christopher (28) i na Rufina (24), els seus pares, són dos artesans que no han anat mai a l’escola i viuen des de petits d’això. El seu germà John (8), va a l’escola quan pot i alhora aprèn l’ofici del seu avi, Cristobal (42). Ell es dedica a l’agricultura d’autoconsum i si té ocasió, ven el que li sobra mentre que la seva dona Guadalupe (40), s’encarrega de les feines de la casa i ensenya a la Bibiana a fer-ho i a cuidar de la seva filla, Hipólita (1). L’Arsenio, el seu al·lot (18) ajuda al Cristobal amb el seu ofici. Viuen en una casa molt modesta, no tenen electricitat ni aigua entre altres coses que per a nosaltres són molt necessàries. Cuinen a fora perquè estan en època de sequera i fa molta de calor, uns 82ºF que vendrien a ser 27.7ºC. No hi ha llits per a tots, així que han de compartir-los. Com que tampoc tenen bany, han de fer les seves necessitats fora la casa i cobrir-les amb terra. A més han d’anar al riu a dutxar-se i a rentar la roba que els hi facilita una ONG, ja que no es poden permetre comprar-ne.

Cada matí, na Bibiana, es lleva a la mateixa hora, es vesteix, berena de frijoles i quan pot, se’n va a l’escola i sinó es queda a casa a ajudar a la seva padrina. Quan nosaltres hi érem va coincidir que a l’escola estaven aprenent la història de Nicaragua. La professora de la Bibiana, Mary Antony, els explicava que:

Els primers aborígens que varen ocupar les terres Nicaragüenyes eren nòmades. S’organitzaven en tribus i es dedicaven a la terrisseria, el filat i el teixit de cotó. L’any 1502 va arribar Colom a conquerir les terres però va lluitar contra l’Indi Diriangen i les va perdre. La primera conseqüència de l’establiment dels espanyols a Nicaragua va ser la disminució de la població índia. En aquella època la llengua que parlaven els indígenes era el Miskito, es dedicaven a la pesca principalment de tortugues i celebraven festivals de temes religiosos.

En sortir de l’escola va arribar a casa seva i va anar a veure la seva filla que està malalta. Pateix una malaltia anomenada Chagas que està produïda per la picada d’un insecte. La família veu molt probable la mort de l’Hipólita perquè per un nadó és molt complicat superar-la i a més la vacuna és molt cara i no se la poden permetre. El seu sou és molt baix, ja que guanyen 30,50 córdobas (1 €) si vénen alguna cistella, però tots treballen al 100% per estalviar i poder permetre’s el tractament per curar la seva malaltia. I ara segur que estareu pensant, què fa una nina de 14 anys amb un nadó? Doncs allà és molt normal, ja que no en saben res del tema sexual. No tenen protecció i molts de pics els nins que les deixen embarassades desapareixen com li va passar a la seva amiga Crisanta. El seu al·lot Miguelito, tot i que estava a punt de deixar a la seva família per anar a casa de la Crisanta per cuidar al nadó, dos dies abans que aquest neixés, va entrar-li por i va desaparèixer.

Una tarda vam veure que la família es preparava per anar a un festival de polka. Allà hi havia molta gent ballant. L’actuació va ser impressionant i ens vam quedar amb ganes de aprendre’n, però ni hi havia temps. Un altre dia la Bibiana ens va dur a un mercat on vam poder veure un milió de coses artesanes i molt ben fetes com les hamaques.

En conclusió Nicaragua és un lloc d’on pots esperar poques coses i finalment és sorprenent. Ha estat un plaer viure aquesta experiència i agraïm a la família de na Bibiana tot el que han fet per nosaltres. Són feliços amb el que tenen, i si alguna cosa no surt bé, lluiten per tirar-ho endavant.

Junts pel 10: Paula, Alicia, José, Miquel i Laura

Back To Top
Search