Parlam amb Marc Caldentey (Manacor, 1983), meteoròleg d’IB3, sobre l’aurora boreal, un fenomen propi de latituds polars que es pogué veure la nit de divendres a dissabte passat a localitats com Manacor.
Foto: Xisco Andreu Santandreu
Estaves pendent del que va passar al cel la nit de divendres?
Idò jo dormia. Els meteoròlegs d’IB3 tenim un grup de Whatsap. Jo tenia el mòbil en silenci, però per exemple na Xesca Cifre, que ja estava adormida, va sentir el telèfon, va llegir els missatges i es va aixecar del llit per anar a Formentor i va poder veure les aurores, però jo me’n vaig témer dissabte matí.
Què vam poder veure exactament al cel i per què agafà aquestes tonalitats vermelloses?
Entre dijous i divendres de la setmana passada hi havia molta activitat geomagnètica al Sol, i això va provocar que hi hagués explosions solars molt intenses. Aquestes tempestes solars van anar directament cap a la Terra i quan les partícules xoquen amb l’atmosfera, provoquen aquests efectes lumínics per la interacció amb els gasos que hi ha.
Van ser vermelles perquè van afectar la part més alta de l’atmosfera. Depenent d’on es donin, són d’un color o un altre, però sempre que són a les capes més altes de l’atmosfera, la que està més en contacte amb l’espai, són d’un color vermellós. Per això les vérem d’aquest color.
La gent no s’ho creia. Com és possible que puguem veure un fenomen així a una latitud tan baixa?
La poguérem veure a una latitud tan baixa per la intensitat de les explosions solars. Com t’he dit abans, el Sol tenia una activitat geomagnètica tan intensa que va provocar explosions que feia anys que no es produïen.
Fa 86 anys, de fet, que se’n pogué veure una, també. La gent es pensava que eren efectes de la Guerra Civil. En tenim més registres, però?
Sí, el fenomen ja passà l’any 1938 (la nit del 25 al 26 de gener). És la darrera de la qual es té constància. Jo no n’he sentit a dir d’altres de més recents. Com a curiositat, va ser durant la Guerra Civil i he sentit que es pensaven que eren les llums dels bombardejos de Barcelona.
De fet, molta gent interpretà el fet com un senyal que enunciava la fi del món. Però ara seriosament, quines afectacions pot arribar a provocar un fenomen així?
En general, aquests fenòmens no tenen conseqüències importants a la Terra. És cert que en aquesta ocasió, al Canadà hi va haver qualque afectació. Hi va haver una aurora molt forta que va provocar que hi hagués talls en el subministrament elèctric. També és ver que a fora de l’atmosfera, durant aquestes explosions solars, les partícules que emet el Sol poden ferir els satèl·lits i els poden fer una mica malbé, però en general els efectes no són gaire importants.
Es podria tornar a repetir durant la setmana?
És un fenomen que és molt difícil que es torni a repetir, perquè ja ha baixat l’activitat solar. Les tempestes han disminuït i el seu nivell d’intensitat és molt més baix. Això fa que sigui molt difícil que es puguin tornar a veure aurores. No volem dir que sigui impossible, però és bastant difícil.