skip to Main Content

“No puc pactar ni amb PP, ni amb Ciutadans, ni amb Vox”

Núria Hinojosa (Manacor, 1988) és regidora pel PSIB-PSOE a l’Ajuntament de Manacor des de fa vuit anys. Llicenciada en ciències polítiques per la Universitat Pompeu Fabra, ha estat també els darrers quatre anys, gerent de lInstitut d’Innovació Empresarial (IDI). Molt recentment ha estat proclamada i presentada com a candidata a la batlia de Manacor pel seu partit.

Quines sensacions has tengut aquests dies?
A nivell intern ja duia el lideratge de l’agrupació, tant com a secretària general com també com a portaveu del grup municipal. Em sent molt recolzada per tots els companys, de l’agrupació, del PSIB… L’agrupació està en un bon moment. I l’escenari polític pot jugar al nostre favor.

Amb ambició sòlida d’optar a la batlia…
Sempre he dit que el PSOE a Manacor està infrarepresentat. Només per la marca, la representativitat sol ser més elevada en els altres pobles. I en això hem de fer autocrítica. Amanda Fernández ja va encetar el camí del canvi, i ara tenim una agrupació més forta que quan hi vaig arribar. Hem fet els deures i ens presentam convençuts que hi pot haver aquest salt qualitatiu. Representam la feina, la il·lusió i l’experiència, i una alternativa a aquelles opcions que ens produeixen por. La gent veurà en nosaltres una alternativa fiable.

Esbossa’ns tres eixos fonamentals programàtics.
Des del mes de gener ens reunim amb molta de gent, col·lectius, persones, empresaris, i ens envoltam d’opinions i experiències que ens poden ajudar a tenir informació de com podem executar certes polítiques. No vull prometre res que no em vegi capacitada per complir. Un exemple: voldria prometre que tendrem aigua potable, però he d’estar molt segura que ho puc fer. Hi ha feines que no es veuen que són importantíssimes. I moltes de les coses encara estan en construcció, com el Pla General, que no s’aprovarà, precisament, per una qüestió relacionada amb l’aigua. No podem fer créixer un poble que no sap com abastirà d’aigua aquest creixement. Hi ha una manca manifesta d’equipaments esportius, sanitaris o educatius, però no podem prometre que elsfarem si no sabem com ni on.

Quins són els grans reptes municipals?
No farem obres faraòniques ni prometrem res que no puguem complir. El que la gent de Manacor vol és tenir uns carrers amb il·luminació suficient, places i jardins cuidats, carrers ben asfaltats, projectes consensuats… L’Ajuntament ha de fer política, però l’ha de fer amb el poble. Per això la primera mesura que implantaré si som batlessa serà recuperar les meses sectorials, perquè és importantíssim tenir l’opinió i el pols de la gent del carrer.

Quines diferències hi ha entre Núria Hinojosa i Amanda Fernández?
Poques. Totes dues vàrem entrar en política per convicció i amb clara vocació de servei públic. La conciliació és molt complicada i estic convençuda que Amanda no tenia el temps suficient per poder dur a terme tota la feina, que ho va fer, però necessitava aturar i gaudir de la teva diferència com a mare. Ens va liderar embarassada i això no li ho podrem agrair mai.

Te’n dic una: tens una responsabilitat a Palma. Ara que ets número u, com es compaginarà, això?
Si som batlessa no tendré temps per fer res més. La batlia de Manacor requereix dedicació exclusiva. Per molt que m’ho oferissin, hi renunciaria. Aquest és el meu projecte de vida i professional, i m’hi he abocat en cos i ànima.

I si no ets batlessa?
Igualment. Si tenc una cartera a l’Ajuntament de Manacor faré feina per això. Aquesta és la meva ambició, el que em fa ganes fer. Tot i que tenc clar que l’experiència que he tengut aquests quatre anys m’ha servit per créixer a nivell personal i professional. I em pot servir per fer millor la feina com a batlessa. Sé a quines portes he de tocar per poder-me’n dur el millor cap a Manacor.

Repetiries un pacte immediat després de les eleccions amb MÉS-Esquerra com va fer Amanda Fernández?
La lectura era molt clara, MÉS-Esquerra va guanyar clarament les eleccions i per això li donàrem suport, amb les limitacions de governar amb partits de la dreta. Férem un gir innat a l’esquerra. I va ser il·lusionant.

La moció de censura va trencar ponts amb el PI? O el PSOE de Núria Hinojosa és més a prop del PI que el d’Amanda Fernández?
L’any 2015 molta de gent veia el PI com una escissió del PP. Ara hem vist com s’han allunyat de les polítiques del PP. Jo no em sent ni a prop ni enfora del PI. El que tenc clar és que faré tot el possible per ser batlessa i per garantir que el programa de govern es pugui complir. Vull un equip de govern cohesionat que pugui fer feina amb un projecte de govern en comú.

I amb AIPC?
Hi ha molts de factors que s’han de tenir en compte per respondre amb una certa tranquil·litat. Tot plegat depèn dels resultats, dels programes electorals…. Em preocupa més veure els equips que no les persones.

El procés de Catalunya t’allunya dels teus companys de MÉS-Esquerra
No. Ni ara ni mai. Però aquestes coses, en clau de Manacor no ens poden allunyar. El que m’interessa és un pacte per fer feina per Manacor. No m’agradaria que aquesta qüestió interferís, perquè crec que a la gent tampoc li agrada. Manacor necessita gent que vulgui fer feina. Tot això s’ha de resoldre amb diàleg, amb un pacte. Em dol veure el judici. Jo no defens les presons preventives. Crec que tothom ha comès errades… I crec que els partits independentistes s’han equivocat en no donar suport als pressuposts.

Del que dius s’intueix que creus que a Espanya hi ha presos polítics, i no polítics presos.
Això s’hauria de matisar. No m’agraden aquests jocs de paraules. El que ha passat és que un jutge ha interpretat que aquestes persones han comès un delicte tipificat en el codi penal. Em sap greu que siguin a la presó perquè estic convençuda que són bones persones, però crec que s’han equivocat. El resultat és horrible

On situa el PSOE el cordó sanitari? Hi ha molt per triar…
Els únics que han posat cordó sanitari fins ara són el PP, Vox i Ciutadans al Partit Socialista arran de la voluntat de crear una mesa de partits per parlar del conflicte català. Ciutadans primer deien que eren socialdemòcrates, ara diuen que són liberals. I això no és un problema. Liberals i socialdemòcrates pacten a Europa. El que passa és que volen liderar la dreta. A mi no m’agrada la paraula cordó sanitari, perquè qualsevol persona que, a nivell de poble, dóna la cara per un projecte, ja té el meu respecte. És molt difícil dedicar-se a la política municipal perquè està mal valorada i és poc agraïda. Ara bé, per convicció i per principis no puc pactar amb persones i sigles totalment oposades a les que jo defens: no puc pactar amb PP, no puc pactar amb Ciutadans, no puc pactar amb Vox.

Fa quatre anys optàreu per la continuïtat a la llista electoral. Ara ja sabem certa la baixa d’Amanda Fernández. Què més ens pots avançar?
No et diré qui forma part de la llista, perquè hi ha d’haver encara tots els procediments interns que la validin. Però sí que et puc dir que present una llista on els sis primers números són perfils de regidor per començar a fer feina a l’Ajuntament, per governar, i molt representativa del municipi, per edats, per gènere, per nuclis de població i abastant totes les sensibilitats.

La primavera electoral pesarà… tendrem uns resultats poc municipals?
No. Els resultats del 28 d’abril poden marcar significativament el que passi al maig. Si surt una majoria de dretes, l’electorat d’esquerres es mobilitzarà, sentirà l’obligació moral d’anar a votar.

On és el malentès amb el REB?
No és un malentès. Era molt necessari fer pedagogia. I Francina Armengol i Catalina Cladera n’han feta perquè a Madrid entenguin que estam per davall la mitjana autonòmica en inversions. Sempre defensarem els interessos de les Balears davant qualsevol govern, sigui del color que sigui. No tenim la culpa de viure a unes illes. Les nostres empreses són menys competitives per aquesta qüestió i tot això ho compensarà el REB. És cert que la part fiscal només ha pogut ser aprovada pel consell de ministres, però la feina està feta i es durà a terme si hi ha una majoria favorable després de les eleccions.

Back To Top
Search