Skip to content

Porto Cristo, epicentre de la investigació per a la millora del salvament aquàtic

La platja de Porto Cristo es va convertir en un laboratori d’investigació durant el passat cap de setmana. Un grup de recerca que formen diverses universitats de l’Estat ha realitzat un estudi pioner sobre els diferents materials que s’utilitzen en els rescats aqüàtics, la seva eficàcia i la manera en què condicionen la resistència dels socorristes a l’hora de realitzar els primers auxilis. Els exercicis dels socorristes de les platges de Manacor, que participaren com a voluntaris en la investigació juntament amb altres professionals de l’illa, varen atreure l’atenció de centenars de curiosos durant tot el cap de setmana, que observaren amb atenció els rescats simulats i els exercicis de reanimació que ompliren la badia i la platja.

“Estudiam els materials de rescat per determinar quins són els que menys esforç suposen en els rescats que fan els socorristes”, explicà el profesor de la Universidad de Vigo, Roberto Bacala. A més “analitzam la influència negativa que, després d’un rescat, provoca la fatiga del personal sobre la qualitat de la reanimació cardiopulmonar”, afegí Bacala. El doctor José Palacios, de la Universidad de A Coruña, explicà que “és el primer estudi d’aquestes característiques que es realitza i esperam que ajudi a millorar l’eficàcia dels rescats en el futur”. Per això els socorristes han hagut de simular salvaments utilitzant salvavides, flotadors i taules de rescat de diferents materials per, després d’analitzar clínicament el seu estat de fatiga, començar un exercici de reanimació cardiopulmonar en què els experts en mesuraven l’efectivitat.

La Universidad de A Coruña, la Universidad de Vigo, l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, el Grup d’Investigació d’Activitats Aquàtiques i de Socorrisme (GIAAS) i el grup d’investigació del Rendiment, la Motricitat del Salvament i el Socorrisme (REMOSS) han pres part en l’estudi que s’ha desenvolupat a la platja de Porto Cristo i que ha posat el municipi de Manacor en el punt de mira dels experts en salvament aquàtic.

“La sensació de seguretat és un dels valors que més aprecien els turistes i per això creim que l’aposta per tenir socorristes formats amb experts de primer nivell és clau”, explicà la regidora de Cultura i Turisme, Antònia Llodrà. A més, “és un motiu d’orgull que la tranquil·litat de les aigües del port, el nostre clima i les nostres infraestructures hagin atret investigadors de tot l’Estat per realitzar aquest estudi”, afegí el batle, Pedro Rosselló.

En aquest sentit, durant la visita que diumenge realitzaren el batle, la regidora de Cultura i Turisme i el delegat de Porto Cristo, Joan Gomila, els investigadors anunciaren la intenció de “celebrar un congrés de salvament i socorrisme a Manacor”, explicà l’expert en socorrisme i membre del grup GIAAS, Pedro Caldentey.

Back To Top
Search