Skip to content

Quatre nins moren a Porto Cristo mentre jugaven amb una granada de mà

* A la foto, Catalina Riera Domenge, mare dels tres germans Sureda Riera i tia d’Andreu Tauler.
Antoni Tugores va presentar aquesta comunicació sobre les famílies que quedaren, després dels dies difícils del desembarcament del 1936, a l’antiga colònia del Carme, a Portocristo. Solament hi havien quedat quatre famílies, pescadors i pagesos, i tothom havia fugit de les bombes. Els infants tornaren a jugar a la platja del Port, escenaris de tiroteigs i crematoris humans.
Els nins feien clots, i castells i senzills que s’esfondraven tranquil·lament. Algunes cases havien estat convertides en caserna, no és que s’haguessin acabat les caceres d’homes i dones, 39 presos que van partir de can Noi i assassinats a Son Coletes.
Homes i dones de Bayo havien embarcat el 21 de setembre de 1936. Joan, Antoni i Martí Riera Sureda de 5, 8 i 11 anys, i el seu cosí Andreu Tauler Riera. Sa mare havia mort quan tenia 4 anys i la seva germana Catalina Riera Domenge s’havia fet càrrec d’Andreu. Jugaven a la plaça de l’església, car vivien al carrer Sanglada, que estava proper. La memòria de Catalina Sureda, la seva germana, que llavors tenia solament dos anys, va ser fonamental per a poder enquadrar aquest episodi.
A mitjan de matí van demanar berenar i la mare embarassada de vuit mesos els va començar a preparar un trempó, i van entrar. La mare va sentir que comentaven alguna cosa sobre fer-se una foto, es va sentir un “clic” metàl·lic. Ja no es va sentir res més fins que va arribar una explosió que feu tremolar totes les parets de la casa. Els infants havien descobert una granada de mà dins el jardí de geranis el vespre anterior, i van creure que era una mena de càmera fotogràfica. La sang corria fins a la canaleta de l’aigua, i els cossos dels nins presentaven grans mutilacions. Van arribar un exèrcit de guàrdia civils que acusaren després.
El pare, que havia anat a inscriure’ls a l’escola, va rebre la notícia del jutge. Va ser publicada al setmanari Voz y voto. “El pasado lunes ocurrió en Porto Cristo un lamentable accidente del que resultaron muertos cuatro niños”. La Almudaina del 23 de setembre afegia detalls. Aportava una dada que no es coneixia abans: que el tipus de granada de mà era Lafitte model 1921. Una granada que era una bomba que usaven els nacionals. Es fabricaven a Toledo i Sevilla, en mans de nacionals.
El nou comandant militar, Trinidad Benjumea del Rey, emet un ban, per evitar que es tocassin bombes. Els que trobessin algun tipus d’aquestes armes havien de donar compte de la troballa i no tocar-les. Els nins no podien estar-ne assabentats, en tot cas.
Catalina Riera va perdre la nina que esperava, estava de vuit mesos. Van tenir tres fills més, ella mai va poder esborrar les imatges d’aquella escena terrorífica. Catalina i Joan van haver d’anar a declarar durant sis anys als Jutjats, per ser sospitosos de republicans. Es van trobar 14 granades Lafitte més, dins aquell jardí.
Durant anys s’ha silenciat aquesta història, i moltes altres de semblants.
Back To Top
Search