Skip to content

“Quina gràcia té que et vestesquis d’home? La mateixa que té que un home es vestesqui de dona”

La manacorina Joana Sureda s’ha caracteritzat com a Drag King a l’obra shakespeariana Nit de Reis, representada a Barcelona des del juliol

“La proposta era arriscar-se a fer una obra queer, perquè de fet el terme “drag” va sorgir a les obres de Shakespeare, quan també els papers femenins eren interpretats per homes, perquè no era permès que les dones actuassin, de fet, ‘drag’ significa ‘arrossegar el vestit’”. Qui parla és l’actriu i acròbata manacorina Joana Sureda, que va ser seleccionada en el càsting que fa la companyia Parking Shakespeare per seleccionar nous artistes de cara a la representació de Shakespeare que cada any fan al Parc del Nord. Enguany, a més, es donava la circumstància que la directora Marta Aran volia dos personatges de parla balear. Una ha estat la mateixa Joana Sureda. L’altre, Mateu Bauçà.

El clàssic shakespearià triat enguany ha estat Nit de reis, i Sureda hi ha tengut el paper protagonista, que és un personatge femení que “per poder-se infiltrar on arriba s’ha de fer passar per un home. Havia de fer feina per un duc que no volia dones al seu servei perquè ell ja estava enamorat d’una altra i no volia temptacions”. Amb humor i atreviment, Joana Sureda es caracteritza així com a Drag King, un concepte que, admet, “no havia sentit mai. Es tracta que dones, persones no binàries i persones en general puguin performar la masculinitat des de l’humor i alhora fer també una crítica a la masculinitat tòxica”. El concepte queer, d’altra banda, “neix des de la llibertat de ser qui vulguis ser, i deconstruir el món del binarisme”.

És curiós, també, que l’explosivitat dels Drag Queens, tan femenina, i tan masculina alhora, no hagués arribat fins ara a la inversa: “El món del drag king comença a pujar bastant, però ha costat molt. L’empoderament que té allò masculí i patriarcal fa que els homes puguin fer de tot i les dones no siguin considerades tan vàlides. De fet hi ha gent que m’ha dit, ‘quina gràcia té que et vesteixis d’home?’. La mateixa que té que un home es vesteixi de dona”.
Nit de reis va passar per Mallorca pel setembre i a Joana Sureda li agradaria poder-hi tornar. De fet, l’actriu i acròbata manacorina ha hagut de deixar les darreres funcions per una lesió, de la qual a poc a poc es va recuperant.

Back To Top
Search