skip to Main Content

Encetam any d’eleccions municipals, autonòmiques i generals

Indigneu-vos. Pep Barrull

Amb un bon ensurt per la democràcia hem iniciat el gener, els bolsonaristes han intentat un cop a la democràcia al Brasil exigint que els militars aconseguissin el poder i destituint Lula da Silva com a president. Tot, quan feia dos anys que els “trumpistes” ocupaven el Capitoli als EUA per intentar un cop que impedís que el guanyador de les eleccions, el president Biden prengués possessió i que Donald Trump fos proclamat president. Dos països amb presidents populistes i que havien perdut les eleccions. Dos intents de l’extrema dreta per obtenir el poder al marge de la democràcia i menyspreant el resultat de les urnes. Trump i Bolsonaro no havien reconegut la seva derrota, negant la victòria electoral dels seus contrincants i acusant els nous governs d'”il·legítims”.
Hem de recordar que a l’Estat espanyol el PP, Cs i VOX han fet el mateix? Doncs sí. Han acusat Pedro Sánchez de ser un president “il·legítim”, que el seu govern era i és “il·legítim” i que calia anar a noves eleccions. Aquest és el joc de la “dreta”, quan guanyen eleccions ocupen el poder sense vergonya, però quan les perden… no accepten els seus resultats. I això és tan perillós! No es pot jugar amb la democràcia. Cal acceptar la proclamació dels resultats electorals, reconèixer el triomf dels guanyadors i la legitimitat dels nous governs. No fer-ho suposa perills, ho hem vist als EUA i al Brasil.
En tots els municipis de l’Estat el 28 de maig hi haurà eleccions. Aquí no es poden fer pronòstics generals, cada municipi té les seves particularitats, el rol que han jugat els batles i els regidors, les polítiques que han aplicat, etc. I així es conformaran majories que donaran lloc a nous governs municipals. Tot això lluny del bipartidisme.
En el cas de les autonòmiques juga un paper important el pes dels grans partits i tot pot estar més ajustat. O bé el PSOE, que és poc d’esquerres, o el PP que sí que és del tot de dretes, i tot amb el permís d’altres minoritaris que poden condicionar cap a l’esquerra o cap a la dreta, més ecologistes, més feministes, més nacionalistes, més radicals o manco de tot. I aquí sí que juguen un paper molt rellevant les polítiques dels partits grans en l’àmbit estatal. Tampoc podem menystenir el pes dels presidents o presidentes de la seva autonomia, la imatge que es té d’ells o elles, el resultat de les polítiques que han aplicat i la seva incidència en la població. L’enquesta del CIS pronosticava l’increment del PSOE liderat per Francina Armengol, augmentant els vots i la caiguda del PP.
I tant o més important les Generals a celebrar a final d’any (novembre?), o qui sap si a principis del 2024. Cal tenir present que el segon semestre d’enguany Espanya tendrà la presidència de la Unió Europea, i això pot condicionar el quan. I aquí són molt rellevants i decisòries les polítiques acordades pel govern espanyol: l’objectiu fer de parallamps de la crisi originada per la guerra d’Ucraïna, la inflació, l’increment de l’euríbor, etc. I aquí, Pedro Sánchez, que és un resistent ha sabut jugar les cartes amb mesures molt populistes (ajudes personals i familiars) però que són molt poc d’esquerres (no redueixen la pobresa, no redueixen les diferències socials, no són estructurals, etc.). I en passar per caixa es recordaran dels regalets que dóna el PSOE, i això pot ser definitiu. A més Pedro Sánchez serà el president de la Unió Europea i això li donarà un “plus”, el farà més líder, guanyarà protagonisme. I tot per desesperació d’un PP que no troba el seu lloc, atrapat per la pinça d’Ayuso i altres ultres que el situa molt lluny del centre (ocupat per Sánchez) i clarament en l’extrema dreta. I així ho reflecteix el darrer baròmetre del CIS: el PSOE guanyaria les eleccions amb un 32,7%, el PP un 28,7%. El PSOE puja 3,5 punts i el PP un 0,2%. VOX segueix a la baixa, un 8,8% i Podemos un 12,7%. Cs obtendria un 2,7% que el deixaria fora. Cal estar atents al fet que la política més ben valorada és Yolanda Díaz amb un 4,71, Sánchez un 4,47 i Feijóo un 4,42. I Yolanda posa en marxa el seu projecte Sumar que la podria estirar per amunt. No queda molt.

L’Ajuntament de Manacor sense el pressupost per a 2023
És incomprensible que el govern municipal no tengui un pressupost i hagi optat per prorrogar-lo, també injustificable. Les necessitats són damunt la taula i sense pressupost no hi haurà inversions. Porto Cristo necessita urgentment resoldre les inundacions de la carretera de Son Servera, el clavegueram a primera línia que ha d’evitar els vessaments a Bordils, millorar la plaça del Sol i la Lluna, el solar per la nova escola, l’escoleta de 0 a 3, recuperar la zona del Riuet com a espai públic. Ens deixaran amb el cul a l’aire?
I ja sona el parapapatxim, papatxim…

Back To Top
Search