skip to Main Content

Reivindicar la dona en la música clàssica

Músiques d’elles és un projecte conformat per Paula Martos, Laura Serra i Mercè Medina. Recentment, han publicat el seu primer treball amb la
intenció de reivindicar les compositores invisibilitzades al llarg de la història. Aquest dissabte oferiran el primer concert de presentació a S’Escat,
l’associació de músics de Mallorca.

Músiques d’elles és un projecte que neix amb la intenció de reivindicar l’espai de la dona dins la música clàssica, interpretant i compartint música escrita per elles. Una iniciativa que va començar en format de duo, amb la flautista Mercè Medina i la pianista Laura Serra. Recentment, però han ampliat la formació amb la incorporació de Paula Martos al cello. Tres joves amb àmplia formació en l’àmbit de la música clàssica i que ara han decidit ajuntar-se en aquesta nova aventura musical.
Més enllà de Clara Shumann, van adonar-se que al llarg dels seus estudis, eren poques les dones intèrprets i compositores que havien pogut conèixer. “S’ha d’intentar canviar tot això i que es normalitzi el seu reperporti” explica Martos.
Amb aquesta intenció, començen a investigar i a cercar partitures, per donar visibilitat a les dones compositores que han passat desapercebudes al llarg de la història. Una tasca gens fàcil perquè “no és que no es trobi la informació si no sobretot són les partitures perquè moltes vegades no es troben de manera lliure i gratuïta, les editorials no les tenen impreses i necessites molta antelació per poder-la tocar” diu Medina.
El passat 27 de desembre van estrenar el seu primer disc homònim, en el qual hi trobam tot un recull d’obres per a flauta i piano que serveix com a homenatge a les compositores d’ahir i d’avui. Amb aquest treball pretenen “acostar sonoritats i melodies que les han captivat i que cobren vida només si són interpretades i escoltades”. Les franceses Louise Farrenc, Lili Boulanger o Mel Bonis, totes elles de finals de segle XIX però també d’altres més actuals com Amanda Jane Fox, Amanda Harberg o la compositora mallorquina Mercè Pons, qui ha compost la peça Transformacions a propòsit per al disc.
Però més enllà de la interpretació, la tasca de recerca i la visibilització de la música feta per dones és un dels pilars fonamentals d’aquesta formació. De fet, a la seva pàgina web musiquesdelles.com hi trobam un apartat on totes aquelles dones que vulguin es poden posar en contacte amb elles per col·laborar. “Treballam amb compositores actuals per donar a conèixer i estrenar les seves obres” expliquen a la web.
Músiques d’elles oferirà el seu concert de presentació aquest dissabte 5 de febrer a les 20 h a S’Escat, la nova associació de músics de Mallorca, on es podran escoltar peces a duo de flauta i piano i el trio de Louise Farrenc. El preu del concert és de 7 euros per a persones sòcies i 12 per a les no sòcies.

Back To Top
Search