skip to Main Content

Retards, pols, despropòsits, decepcions i qualque il·lusió, entre les emocions més freqüents dels veïnats per les obres

[pullquote] És inevitable. Les obres no agraden a ningú. En tot cas, només quan estan acabades, i si va bé. Hem volgut parlar amb alguns dels veïns afectats perquè ens explicassin de primera mà quina és la seva visió de la febre de reformes que s’ha encetat aquest estiu, ara que falta només un any per a les eleccions.
[/pullquote]

Vicente Sánchez: “Per a un canvi tan gros haurien d’haver consultat els veïnats”

Vicente Sánchez és veïnat del carrer de l’Historiador Truyols. Els veïnats d’aquest carrer ja s’organitzaren fa mesos en assabentar-se de la intenció de l’Ajuntament de fer-hi un canvi integral. “Si és per canviar l’asfalt, endavant”, diu Sánchez, “però per a un canvi tan gros a un carrer haurien de de demanar opinió als veïnats. Nosaltres ho vàrem saber pel diari Última Hora”. Sánchez recorda que “aquest és un barri que no té associació de veïnats i ens hem hagut d’organitzar. La nostra queixa és que amb el pas de voreres d’1,20 m a 2.40 m hi ha un canvi bastant greu, no tant per les places d’aparcament que es puguin perdre, sinó perquè el carrer passa a ser de sentit únic, i entre guals, llocs per sortir de les cotxeries, retxes grogues… tot es complica”. Segons aquest veïnat del carrer de l’Historiador Truyols, “segons l’Ajuntament això és una millora, però a nosaltres ens complica la vida: han fet les coses a la seva manera i de forma bastant autoritària”. Els veïnats del carrer de l’Historiador Truyols han reunit ja 30 signatures per demanar que es revisi el projecte. De fet, explica Vicente Sánchez, “vàrem tenir una reunió on vàrem anar-hi tres veïnats i Antoni mayol. Ens varen tractar bastant malament, que una persona no baixi del carro no es tractar malament a ningú. A nosaltres el que ens va saber greu varen ser les formes com ens varen dir les coses, haurien de tenir més educació”. Finalment, Sánchez recorda que “evidentment que volem que hi hagi millores al carrer, i que l’asfaltin, i que hi posin llum, i arreglin les canonades, però no aquesta reforma que han proposat”.

Llorenç Morey: “Que ho haguessin deixat tot arreglat, ja que hi eren”

Llorenç Morey és veïnat del carrer de Sant Domingo, el que pega directament a la plaça dels pares Creus i Font i Roig. Tant el carrer com la plaça estan en obres, alçats. Morey reconeix que “per ventura l’obra de la plaça és necessària però el problema de circulació i d’ocupació de via no quedarà resolt. Les dependències conventuals són BIC i això requereix un tractament especial, i s’ha d’adaptar a la normativa vigent”. Per a Morey l’obra no era estrictament necessària en el seu carrer: “Per entura si no haguessin hagut d’arreglar les canonades no l’haurien hagut d’obrir”. Però al mateix temps també assenteix que una obra “si s’ha de fer s’ha de fer. Ara bé, trobam que les obres duren molt, no ens agrada que sigui tan llarg”. Per Morey “hem perdut una ocasió de recuperar a la plaça de Creus i Font i Roig l’antic pou dels frares, que s’ha vist en alçar el paviment, no sé si tenia valor històric però de vegades la nostàlgia et fa demanar si hagués estat interessant recuperar-lo”. Finalment, Morey també lamenta la qüestió de l’aparcament: “Diuen que la titularitat no està clara, i que per aquest motiu el deixaran així com està. Ja que hi eren, ho haurien pogut deixar tot arreglat”.

Toni Pasqual: “Havia d’estar acabat dia 29 de maig”

Toni Pasqual és el propietari del restaurant Can Vinyes, molt molest per l’actuació municipal a les obres. “Havien d’acabar dia 29 de maig i som a final de juny i la cosa no du punt d’acabar. A més, fan les obres a l’estiu i això és un cul-de-sac”. Però això no és tot, Pasqual es queixa que “quan tornaren obrir el trànsit tallaren l’accés a la benzinera des de qualsevol banda” i insisteix que l’obra està molt mal planificada i no hi ha pas per als vianants, et pots passar cinc o deu minuts esperant perquè qualcú es decideixi a aturar-se”. El propietari de Can Vinyes, a més, també de retrets per als treballadors: “Són uns malfeiners. A les nou ningú no ha començat a fer feina, i a les cinc ja no queda ningú que en faci. I berenen i dinen”. I a banda d’això, com és natural, “fan una polsegada.

Guillem Mascaró: “La plaça de Son Macià serà més del poble”

Guillem Mascaró és macianer i com diria Guillem d’Efak, tot i que ara no hi habita, no ha deixat mai de viure-hi. Segons Mascaró, “Son Macià té dos problemes: una manca d’espai perquè els nins poguessin jugar i també un problema circulatori. Amb aquesta plaça la idea és que s’arreglin les dues coses, ja que es farà un pas elevat més estret i amb un sentit de circulació a cada costat de la plaça, cosa que farà que el trànsit sigui més fluid”. L’activista macianer veu que “segurament aquesta no era la inversió més necessària per al poble, però així com se’ns va explicar, arreglar la plaça va ser el projecte que va ajudar a trobar el consens de tot el poble per a un únic projecte”. Entre els problemes que veu Mascaró per a la nova plaça hi ha el fet que “els cotxes ja no hi podran aparcar, i això fa que els carrers de segona línia hagin d’assumir més aparcament, i aquesta és una de les qüestions que reclamaran una solució en el futur”. Guillem Mascaró és part activa de la Comissió de Festes de Son Macià, que espera que “la plaça nova sigui acollidora i doni més possibilitats que la plaça vella. Serà un espai que podrà ser més del poble, perquè ara les taules dels bars seran més davant els seus portals”.

Sergi Gil: “Han tomat un dels pocs arbres que quedaven al centre”

Sergi Gil és veïnat de la plaça del Convent. Els veïnats no comprenen el perquè de la tala d’un arbre que “devia tenir més de vuitanta anys”. Els veïnats de la plaça de l’Ajuntament manacorí estan queixosos. Gil explica que “ahir varen tenir l’aigua tallada de les vuit fins a les tres del migdia, i fan un renouer, precisament ara que ha arribat l’estiu i la gent ha de dormir amb les finestres obertes, amb tota la pols que també fan”. Sergi Gil tampoc no entén que “ni tan sols hagin demanat als veïnats què opinàvem i sobretot, que han tallat un dels pocs arbres que quedaven al centre”.

Back To Top
Search