skip to Main Content

“Sabem que el desembarcament va ser molt complex”

“El principal objectiu de Batalla de Mallorca és identificar i protegir els espais, recollir el material i per donar-lo a conèixer en el futur a un punt d’nterpretació i fer rutes perquè la gent pugui conèixer de primera mà els espais on va tenir lloc la batalla, una batalla totalment oblidada fins i tot per molta dee gent jove de la zona”, qui parla és Manuel Aguilera, codirector de les campanyes “Espais de la Batalla de Mallorca” juntament amb Gonzalo Berger i que va quatre anys que duren al llevant mallorquí, concretament a la zona del desembarcament de les tropes republicanes comandades pel capità Alberto Bayo.

La campanya d’enguany, explica Aguilera, ha estat “principalment a la Punta de n’Amer, on hi havia molta de feina. Nosaltres volíem documentar tota la logística del desembarcament. Sabem que va ser molt complex, que havien fet estructures, que hi ha via un polvorí, el quarter general de Bayo, els portuaris de Barcelona també havien fet feines per facilitar el desembarcament”. A més, també han revisat material de bombardeig, amb les dificultats afegides que hi ha: “Encara que sigui una zona molt verge, sabíem que és una zona molt transitada i el material en vuitanta anys s’ha recollit molt. Al final sí que hem trobat algunes estructures de la primera aturada dels desembarcats i zones que podien servir de polvorí. També sabíem que havien aixecat algunes casetes perquè tenim documentació que diu que havien portat fusta des de la via del tren fins a la punta de n’Amer per fer casetes o el que fos”.

A més, l’expedició també va arribar “a Porto Cristo per identificar unes fotografies inèdites del desembarcament de cala Anguila amb uns milicians que varen arribar caminant fins a Porto Cristo. Teníem una foto que no sabíem molt bé on ubicar-la. No sabíem si era aigua de la mar o del riuet. Estam pràcticament segurs que va ser una zona del riuet. Creim que aquests milicians són els que varen sofrir l’emboscada per part de les tropes nacionals”.

Abans d’iniciar les prospeccions els responsables de la campanya han fet un rastreig documental que els indiqui qualque cosa: “Tenim fonts que parlen que hi havia un polvorí, almenys un va esclatar amb una bomba italiana a partir del 28 d’agost”.

Aguilera reconeix que “no tenim la capacitat per explorar tota la zona perquè són molts de quilòmetres quadrats. Visitam les zones que la documentació i les fonts orals ens diuen que varen ser llocs calents”.

En campanyes anteriors han explorat les zones de combat, que són principalment a les muntanyes, i a la campanya 2 arribaren a excavar una trinxera, “que va significar un salt qualitatiu important”.

De cara a l’any que ve, la previsió és “anar més per la zona de Manacor, zona de la Carrotja, segurament fins al puig de na Mancada, i als voltants de Porto Cristo amb la intenció d’identificar les cases, bars, hotels on sabem que hi va haver combats urbans”.

Batalla de Mallorca compta amb l’ajut desinteressat de voluntaris, que solen ser llicenciats en història o arqueologia i amb experiència en arqueologia del conflicte en època contemporània. Enguany hi han participat un total de set persones.

Back To Top
Search