Skip to content

“Sempre m’havia fet il·lusió contar les coses de Manacor que no conta mai ningú”

Parlam amb l’escriptora Catalina Bordoy, que presenta dia 12 de novembre la seva tercera novel·la, El cas d’en Cosme Monroig, on retrata el Manacor de fa trenta anys a partir de l’aparició misteriosa d’un mort.

D’on parteix la idea de fer aquest llibre?
Sempre m’havia fet il·lusió contar les coses de Manacor que no conta mai ningú. Per exemple, l’ambient que hi havia a la Plaça un temps, que ara no és ni de molt el que era. També afic el dit una mica dins la política que hi havia: per exemple, el batle s’aficava més dins els assumptes de la Policia. I també de tradicions com les Verges, les gloses del bar Mallorquí de cada any…

Què ens podeu contar, de l’argument de la novel·la, sense fer-ne gaire espòilers?
Al final m’ha sortit una novel·la policíaca. A partir d’un cas que me vaig inventar, de l’aparició del cos d’un placer que aparentment ha mort per causes naturals, però s’ha d’investigar perquè no està clar de tot, he intentat retratar aquest Manacor de fa 30 anys que s’està perdent. És una excusa, al final, per xerrar de certs personatges mítics com el Fosser o les Genetes, que –tot i haver canviat els noms per no tenir problemes–, tothom sabrà a qui me referesc.

Veig que té molta d’importància, idò, el retrat que fais de la Policia d’aquell temps.
Sí, en xerr des d’una mirada també humana: del policia xulet, però també del policia responsable, del que s’ha colgat amb mil manacorines… També hi tract el tema del joc, que ara pareix que ha desaparegut, però que en aquell temps tenia molta presència. Que, a més, hi estaven implicats polítics, policies i eclesiàstics i ningú deia res!

Com ha estat el procés d’edició del llibre? Qui se n’ha encarregat?
L’he publicat amb l’Editorial Sunyà, de Barcelona. Sempre he tengut la sort, amb els tres llibres que he publicat, que m’han dit tot d’una que sí. Però el gran problema de Mallorca és la distribució, que molt sovint has de fer tu mateixa. I moltes vegades no te dona temps per fer-ho tot: repartir els llibres, fer presentacions…

On es presentarà? Hi haurà convidats?
Se presentarà a l’Escola Municipal de Música dia 12 de novembre a les 19 h. La presentació, la farà n’Antoni Sureda, excap de policia que va llegir el llibre i, efectivament, va donar el vistiplau del que cont sobre la Policia de llavors. I també hi haurà gloses i música a càrrec d’Antònia ‘Pipiu’ i Antoni ‘Duro’.

I on es podrà adquirir?
De moment està disponible a Món de Llibres, a les Rambles i a Leo. I també n’he duit a la llibreria de Porto Cristo.

Ja és la vostra tercera novel·la. Vos sentiu una escriptora consolidada i respectada?
La gent que l’ha llegit diu que li ha agradat molt, sobretot perquè tots els personatges són molt manacorins. I també, la intriga interessa i enganxa. A part d’això, n’he venut molts, els llibres han agradat molt. Però per part de les institucions, crec que estic millor valorada en altres pobles que no en el meu. Però sí que és ver que entre el públic els llibres han agradat molt.

Back To Top
Search