Amb un vestíbul de l’Auditori estibat de gent de teatre i de gent que estima el teatre i les arts escèniques, s’ha presentat la vint-i-novena edició de la Fira…
“Hem rebut l’assessorament d’historiadors per dibuixar la Mallorca del segle XIII, però he deixat lloc a la imaginació”
El dissenyador Pere Pasqual, una de les cares visibles de la impremta i papereria Leo, il·lustra el llibre juvenil ‘Sigues qui vulguis ser’. És el primer tom d’una trilogia que narra i dibuixa les aventures d’un grup de cavallers i cavalleres que acompanyen el rei Jaume I en la conquesta de Mallorca.
Com t’has engrescat en aquesta aventura d’il·lustrar un nou llibre?
Ja havia fet aquest tipus de feines i un amic gabellí, en Manel Romero, va posar-me en contacte amb l’autor del llibre, en Francisco Javier Vaca. Ell tenia la idea de fer un llibre amb il·lustracions i em va captivar perquè tot neix de les aventures que s’inventava i que contava al seu fill abans d’anar a dormir.
Quin pes hi té la història real de la conquesta de Mallorca?
L’autor parteix de la història real, però l’adapta a la literatura juvenil i hi intervenen una colla d’amics, que estan inspirats en els amics del fill de l’autor. Elles i ells viatgen en el temps i es converteixen en cavallers del Rei en Jaume.
Has hagut de consultar molts de llibres d’història per fer les il·lustracions?
L’autor m’hi ha ajudat molt i també hem consultat historiadors de la comarca per resoldre els dubtes que ens sorgien. Per exemple, en aquest primer llibre no podiem dibuixar Capdepera amb el seu castell perquè encara no s’havia construit. Vàrem haver de recrear el poble sense el castel i només amb la torre de Nunis, que sí que hi era. També hem hagut de consultar historiadors per saber com era la costa del Llevant, amb les seves talaies, durant l’Edat Mitjana. Durant molt de temps he fotografiat eines, utensilis, construccions o armes medievals per poder saber com era la vida i el dia a dia d’aquell temps.
La teva imaginació, a l’hora de recrear escenes, també hi deu tenir un pes important…
Sí, cada capítol té la seva il·lustració. Hi ha diferents escenes en què hi he pogut posar imaginació i enginy. Com una emboscada al Coll dels Vidriers o la rendició de Menorca, per mor dels foguerons que es varen encendre a la costa de Mallorca per fer creure als musulmans menorquins que l’exèrcit de Jaume I era enorme.
Quina tècnica has utilitzat per fer les il·lustracions?
Estan fetes a llapis, a mà alçada. M’agrada el traç del carbó i deixar-ne constància perquè es pugui veure. Els dibuixos s’han escanejat i el color sí que l’he aplicat digitalment.
Dos toms més d’aquesta trilogia han de veure la llum… ja hi feis feina?
Sí, ja tenc fets els esbossos del segon tom, que està previst que es publiqui l’abril que ve. Aquest primer llibre ja és a la venda i vull agrair a na Bàrbara Duran pel tast de música medieval que ens va oferir a la presentació.