Skip to content

Sergio Tejera i Gràcia Puig, a punt per les Fires i Festes

Divendres arranca el primer cap de setmana festiu a Manacor i arriba carregat de tallers, concerts, demostracions i exposicions.

Divendres 27 de maig comencen les Fires i Festes de Primavera amb un programa que s’allargarà fins al pròxim 5 de juny. La primera jornada estarà marcada per la sortida dels cossiers i el pregó de festes. També, però, es donarà el tret de partida al torneig de tennis taula i es podrà veure la representació teatral ‘Centre d’Adults. Les noces!’ a la Sala Major del Teatre de Manacor, una actuació que es repetirà.

El dia més intens serà el dissabte amb la gran inauguració de l’skate parc al polígon alimentari, la trobada de gegants a càrrec de l’Associació Cultural de Sant Domingo i la gran festa de Fires i Festes. Aquesta serà horabauxa i revetla amb les actuacions d’Estados de ánimo-Tributo El canto del loco, DJ Simonet, Marc Jara, Val 9 i La canción del verano. A part, hi haurà una diada de gimnàstica esportiva, la cursa popular de l’Hospital de Manacor, proves d’agility, exposicions, tallers diversos, teatre i concerts.
La setmana clourà diumenge amb la XXIX fira agrícola, ramadera, industrial, artesana i esportiva de Manacor que ocuparà el passeig d’Antoni Maura, el carrer de l’Amargura, l’avinguda de Baix des Cós, l’avinguda del Parc i del carrer de Tià de sa Real.

Així, destaca que durant tot el cap de setmana hi haurà les jornades gastronòmiques emmarcades en el Manacor Encantat “La cuina a les rondalles mallorquines” amb la participació de Terragust, la Factoria, Sa Mescla, S’hort de la Vall i Can March.

Un pregoner madrileny

Les festes es donen per inaugurades quan s’ha dit el pregó. Enguany, l’encarregat serà Sergio Tejera Parra, més conegut com a Xen. Ell és un madrileny que es va instal·lar a Manacor ara fa cinc anys i a on ha format una família. Explica que aquí ha trobat el mode de vida que estava cercant: sostenible i tranquil. També diu que s’ha integrat al municipi i ara mateix està “vinculat amb Renou Col·lectiu, Xítxeros amb Empenta i també particip amb les Dones de Llevant”, entre altres.

Fa unes setmanes que el batle del municipi, Miquel Oliver, el va convidar que fos el pregoner, el que li va “fer molta il·lusió” a Xen. Detalla que li varen dir que l’havien elegit perquè “no volien que el pregó d’aquest any fos una cosa típica”, volien “donar-li un aire diferent”. “Amb la manera en què m’han triat m’imagín el que volen sentir de la meva banda i ho tenc molt clar”, afirma el pregoner. És per això que ja s’ha preparat unes línies amb unes idees bàsiques com a esquema. Segons comenta, el discurs pivotarà al voltant del fet que està “molt orgullós de fer vida en aquest poble”. Parlarà de què ha quedat al municipi perquè ha trobat el model sostenible per les persones que cercava “en el sentit que els que no tenim un fora vila que dona figues, prunes o llimones tenim un mercat de verdures al centre amb molt de producte local i això xerra molt bé del vostre poble”, comenta. A més a més, destacarà “la tranquil·litat que hi ha i poder tenir un lloc on un nin pot créixer feliç sense presses ni embossos”. Amb tot, diu que divendres xerrarà, “des del cor, del que va suposar venir a viure a un poble, aturar i fer una inflexió pensant en formar una família”.

També vol destacar l’arrelament de la societat amb les tradicions i costums manacorines: “Som bastant conscient que les tradicions a Manacor són molt importants i, en part, deu ser per això que han decidit que aquest any sigui jo el que faci el pregó perquè d’una manera o una altra he participat d’aquestes tradicions”. Aquest “és el model que ens dona el ferrament que ens fa falta per estar tots plegats i fer poble, que és el que hi ha a Manacor en el sentit de connectar-nos entre tots i xerrar de les coses rellevants del poble i gaudir de les festes”. Serà en aquesta línia que farà referència a com veu Manacor una persona arribada de fora i farà qualque crítica al model d’illa que tenim perquè “no totes les coses són bones i hi ha molt per millorar tant dins el poble com dins l’illa”.

Així que, per un costat, comenta pegarà una estirada d’orelles a aquelles persones que es queixen de la mobilitat al si de Manacor. I per l’altre, voldrà criticar el “model turístic depredador que es menja el model de vida” que ha alabat abans i demana la sostenibilitat en aquest sentit, que s’imposin limitis.

Amb tot, té la hipòtesi que un dels motius pels quals l’han elegit per ser el pregoner de les Fires i Festes d’aquest 2022 és, també, perquè parla el català “bastant bé” després de cinc anys aquí. “Però bé, és una cosa normal”, “quan ha passat el temps i vens a fer vida a un lloc que es comuniquen amb una altra llengua, el més natural i lògic és aprendre-la, sobretot perquè és una mostra de respecte per vosaltres”.

En els dies previs ha estat molt tranquil i és per això que s’ho prepara amb “normalitat”.

“Sortir amb normalitat”

Tot i que les Fires i Festes no es donaran per inaugurades fins al pregó, durant les hores prèvies, l’ambient festiu ja s’haurà estès per Manacor. I ho haurà fet de la mà dels cossiers i la dama. Faran una ruta de quatre hores: partiran a les 16.30 h, mitja hora més prest del que era habitual, des de ca la dama al carrer de Sant Rafel número 86 i acabaran per l’Ajuntament després d’haver recorregut part del municipi i ballat davant els domicilis d’aquelles persones que han format part del grup en algun moment donat de la seva història.

Una de les protagonistes més destacades és la dama, que aquest 2022 serà Gràcia Puig. Explica que ha estat vinculada “tota la vida” amb els cossiers i enguany serà la segona vegada que es posa el vestit de dama. L’any passat va ser la primera vegada i només va dansar el dia de la festa del Sant Crist i Cinquagesma que acaben ballant a l’església de Nostra Senyora dels Dolors. Enguany ho serà a les dues actuacions. I la sortida dels cossiers, per ella, és un dels moments més atractius de les Fires i Festes.
Després de dos anys de no poder sortir de la manera tradicional, Puig té ganes de “celebrar-ho amb tothom, amb tot el poble, de poder sortir a tots els carrers”. I és que l’any passat “no vàrem poder fer tota la festa”.

A principis de setmana, la família de Gràcia Puig ja preparava “la festa d’abans en què els cossiers es reuneixen a ca la dama”. Uns preparatius que la fan estar tranquil·la perquè “no pens massa” amb la sortida. “Per ara ho duc bé, supòs que al moment em posaré bastant nerviosa”, conclou la dama.

Back To Top
Search