Skip to content

La Setmana Alcover omplirà l’agenda cultural manacorina

La Setmana dedicada a Mossèn Alcover recordarà un any més la tasca incansable d’un dels manacorins més il·lustres. Del 30 de gener al 3 de febrer diversos actes culturals serviran per celebrar el 155è aniversari del naixement d’Antoni Maria Alcover i per retre homenatge a qui va ser l’autor del Diccionari Català-Valencià-Balear i el recopilador de les Rondalles Mallorquines d’en Jordi des Racó.

Enguany un dels actes estrelles serà la conferència que l’escriptor i fundador de l’Escola Municipal de Mallorquí, Gabriel Barceló, oferirà sobre la figura de Miquel Riera Alcover, que va ser nebot d’Antoni Maria Alcover i va tenir un paper clau i decisiu en la creació de la institució pública dedicada al seu oncle.
Barceló, que ha estudiat la figura de Miquel Riera Alcover, l’ha presentat avui dematí com a “un dels grans manacorins de finals del segle XX”. Home polifacètic i metge de professió, destacà també com a escriptor, periodista, pintor i viatger. Va ser fundador de l’Associació de Veïnats del Convent i dissenyà el primer projecte de parc temàtic sobre les rondalles que després va ser l’embrió de la Institució Antoni Maria Alcover.
Gabriel Barceló en parlarà extensament en la conferència que tendrà lloc dimarts dia 31 de gener a les 20:00 a la Institució, situada al carrer Pare Andreu Fernández.
Els actes de la Setmana Alcover s’encetaran però un dia abans, el dilluns 30 de gener, amb la presència de la consellera de Cultura, Rut Mateu, que assistirà a l’acte institucional d’obertura del programa i a la visita guiada que oferirà la gerent de la Institució, Magdalena Gelabert, a l’espai museogràfic que recull la biografia i l’obra del mossèn.
L’elaboració de la programació ha comptat amb la participació de l’Associació d’Amics de la Institució Pública Antoni Maria Alcover, que han preparat un taller per aprendre a tocar la ximbomba. L’associació ha coordinat també l’ofrena floral que el dijous dia 2 de febrer es durà a terme a l’obelisc de Mossèn Alcover, que s’alça al final del passeig de Na Camel·la. Cal recordar que el 2015 es va recuperar aquest monument i l’any passat la tradició de l’ofrena floral que durant tants d’anys havien fet els escolars a l’antic obelisc. L’acte serà amenitzat pel cantautor Guillem Sansó que interpretarà alguns temes del disc “Les rondalles em fan créixer”. Precisament durant la presentació de la setmana alcoveriana, Sansó ha destacat el potencial que tenen les rondalles a l’hora de transmetre valors, com la bonhomia, la valentia, la noblesa…, que “poden ajudar a fer créixer els infants com a persones”
El programa es tancarà amb l’acte més participatiu, la tretzena edició de la Marató de rondalles que se celebrarà el dijous dematí i el divendres durant tot el dia a la seu de la Institució Alcover, i que enguany comptarà amb la participació de col·lectius com les Dones de Llevant o Xítxeros amb Empenta i les aportacions de músics i actors com Guillem Sansó, Contarelles, Vers Endins, Joan Miquel Artigues, Espirafoc revival i Torrat i bullit flok band… La regidora de Cultura, Antònia Llodrà, ha remarcat la importància d’aquest acte “perquè, encara que no ho sembli, hi ha nins que no han escoltat mai una rondalla, i aquí en tenen l’oportunitat .”

Back To Top
Search