Sebastià Llodrà (Manacor, 1977), president de la SAM i delegat de Medi Ambient no va aconseguir fer prosperar la nova proposta de preus per a la factura de l’aigua. Parlam amb ell de la proposta i dels motius que creu que ha tengut l’oposició per no donar-hi suport.
Per què heu tret ara aquesta proposta de modificació de tarifes en el rebut de l’aigua?
Tècnicament és una congelació de preus. La puja afectaria només un 19 per cent dels habitatges, que són els que estan inclosos en el bloc 3, el dels que consumeixen més de 35 metres cúbics cada dos mesos, i el dels que en consumeixen més de 125. El que hi ha en aquests casos, és un malbaratament de l’aigua, tant si és potable com si no ho és.
Es podria dir, precisament, que aquesta aigua no és potable, i que tàcticament us hauria estat més útil i profitós esperar una mica a tenir aigua potable als grifons…
És possible, però és que el malbaratament és aquí i ara. Hi ha una gent que tuda aigua a matar.
També hi ha aquella gent que viuen en finques on només hi ha un sol comptador, però moltes famílies. Ho teniu present?
Sí. Això afecta un percentatge baix. I la normativa diu que cada habitatge ha de tenir el seu comptador. Hem demanat a l’oposició que proposin al·legacions i terminis per poder resoldre la qüestió. El que està clar és que no podem donar per bona una cosa que objectivament va contra la norma.
Com s’explica que l’oposició hi hagi votat en contra?
El pitjor és que l’oposició s’hi manifesti en contra. Han votat en contra de les mesures d’estalvi que són les mateixes que impulsa el Govern de Marga Prohens. Hem incorporat totes les reclamacios que com a oposició ens han fet. Tenim en compte les famílies vulnerable,s també les famílies nombroses que ho acreditin, i tot això millora la proposta inicial, com ho fa també el fet de no apujar el rebut a comerços i indústries. A més, donaríem un temps per a l’adaptació dels habitatges plurifamiliars que ho haguessin de menester.
Quina perspectiva s’obri ara, després de perdre la votació?
Ens continuarem emplaçant a parlar-ne perquè no veim motius per votar-hi en contra. La sobreexplotació dels aqüífers és aquí i ara. Són els mateixos aqüífers que abastiran la potabilitzadora, és la mateixa aigua. I depenent de l’estiu que tenguem podríem entrar en situació d’alerta i podríem haver de fer talls, que afectaran tant els qui hagin fet un consum responsable com els qui no. Els usuaris que tenen els blocs 1 i 2 tenen poc marge de millora, i representen un 81 per cent dels abaonats. En canvi, gravaríem amb convenciment els del bloc 3. Hem fet simulacions de com seria la nova situació i creim que aquestes factures només les pagarien un mes o dos, perquè en veure l’augment de preu moderaran el seu consum.
Hi pot haver causes diverses, per aquest consum elevat: piscines, jardins, però també fuites…
Sí. I està clar que fins ara a alguns usuaris els surt més a compte pagar la factura de l’aigua que no arreglar la fuita. Hem de tenir present que aquests consums superiors a 125 metres cúbics corresponen a 12 camionades d’aigua cada dos mesos. Són un 7 per cent dels abonats. L’Ajuntament ja s’ha posat les piles i hem baixat el consum, hem eliminat vegetació e les rotondes, i només hem deixat gespa o prat en els llocs allà on és practicable. L’Ajuntament ja estalvia, ara també s’hi han de posar els habitatges.
Què poden fer per reduir aquest consum d’aigua? Habilitar sistemes de recollida com ara aljubs o cisternes?
Sí, o millorar l’eficiència de les piscines… O simplement reduir consum. No pot ser que se’n faci un malbaratament tan bèstia. Si en fan un mal ús, com a mínim que paguin.
Sorprèn que el PP hi voti en contra si el Govern de Prohens també ho proposa, i que el PSOE bloquegi una mesura intervencionista com aquesta.
Sí, perquè la proposta està feta amb voluntat ambiental i sensibilitat social. No ho entenem. El fet de posar per davant si hi ha una majoria o no… El que votam aquí és si la proposta és bona per a Manacor, i votar-hi en contra és contraproduent per al poble, perquè és una mesura bona i necessària. Hi veig una falta de valentia, perquè la política municipal t’obliga a ser valent en una qüestió com és la de l’aigua. Podria ser també que qualcú hagi tret la calculadora electoral.
A Manacor nucli no hi ha establiments turístics ni camps de golf, però preveis uns preus diferents per a comerç i indústria.
Sí, no havent-hi establiments turístics, assumim que les despeses d’aquests sectors formen part de la seva activitat.
S’ha aprovat la incorporació de romanents que permetrà la posada en marxa de la potabilitzadora. De quins terminis parlam?
Una vegada aplicada una modificació tècnica dins els projectes, les obres haurien de començar de forma imminent. L’obra ja està adjudicada i té un termini d’execució d’entre sis i vuit mesos.
També veim que hi ha àrees d’aportació, en aquestes partides. Per a Portocristo també?
Sí, hi ha pressupostades vuit noves àrees d’aportació autònomes i amb videovigilància, que es col·locaran al voltant del poble. L’accés a aquestes àrees serà mitjançant targetes. La intenció és eliminar els abocaments incontrolats a les entrades del poble. Hi ha àrees especialment saturades durant els caps de setmana i la temporada estival. Sabem d’on ve, tot això: a Manacor hi ha 8.000 llits de lloguer vacacional, la gran majoria en sòl rústic. També n’hi haurà a Portocristo i s’Illot.
Aquesta és la proposta que va dur a aprovació l’equip de govern i que no va poder prosperar: