Skip to content

“Si Joan Simonet està a l’altura que mereix la pagesia, és igual on militi. Unió de Pagesos estén la mà al conseller”

Joan Gaià és el nou gerent d’Unió de Pagesos de Mallorca. Parlam amb l’exregidor, i ramader dels reptes del sector primari i del paper dels sindicats agraris en la defensa del producte local, el paisatge i les petites explotacions agrícoles.

Estava decidida la teva incorporació a Unió de Pagesos quan deixares el càrrec de regidor?
Fa un any el secretari general, en Sebastià Ordines, m’ho va proposar. Jo estava dins l’ajuntament i ni m’ho vaig plantejar. Ara hi ha insistit i m’hi ha engrescat. A més de dur el control econòmic i de personal, com a gerent el meu repte serà fer arribar les reivindicacions dels socis d’Unió de Pagesos i de tot el sector primari a la Conselleria i també a la gent.

El conseller era el gerent d’ASAJA. Unió de Pagesos serà el sindicat crític de la legislatura?
Si Joan Simonet està a l’altura del que mereix la pagesia, és igual on militi. Unió de Pagesos li té la mà estesa. No hem vengut a fer política. Ell és un home molt considerat dins el sector, el coneix molt bé. També ha passat per la política i està perfectament preparat. Unió de Pagesos defensarà els interessos de la seva gent i de tota la pagesia. Som el sector econòmic que gestiona la major part del territori mallorquí. Som el producte local sense el qual no hi hauria estrelles Michelin. Un territori productiu i ben gestionat és cabdal per la lluita contra el canvi climàtic. Hem de fer valer allò que som. I ho ha de saber el Govern i la ciutadania.

Els canvis en la Llei Agrària i les agroestades es donen per fetes.
Que una família pagesa pugui llogar algunes habitacions potser no hauria de ser la prioritat. Però atraurà un turista interessat en el menjar local, la tranquil·litat i l’apropament cultural. Si un que viu a ciutat pot llogar la caseta de fora vila, no veig emperons a què ho faci un pagès. Hi ha fórmules perquè les agroestades no s’acabin convertint en l’activitat principal d’una explotació agrícola o ramadera. Unió de Pagesos no s’oposarà a la seva regulació.

Els grans parcs fotovoltaics són un problema per a la pagesia?
Si volem assolir l’emissió zero, en necessitam. Però no s’haurien d’instal·lar damunt sòls agraris productius. Els científics expliquen que les pastures serveixen per lluitar contra el canvi climàtic perquè retenen carboni. Però pensam que es frenen els nous camps de plaques solars, la xarxa de distribució elèctrica no té capacitat per absorbir més energia. El futur ha de ser l’autoconsum.

Per què no creixen el consum ni la producció d’aliments locals?
Hi ha una part cultural i d’hàbits, que es relaciona amb el lloc on compram els aliments i l’augment del menjar processat. Però a més d’apostar per la salut i pel menjar local, s’ha de legislar i fer complir la llei. La Llei de Turisme obliga el sector turístic a comprar producte local. És absurd fer lleis que no es fan complir.

Quins altres reptes tens com a gerent d’Unió de Pagesos? 
L’organització ha d’estar al servei dels socis. Encara més. Volem oferir ajudes a la facturació, a la tramitació de les ajues europees al sector, més oferta formativa i més serveis. Hem de canalitzar i defensar les demandes dels nostres socis davant tots els poders.

Back To Top
Search