Skip to content

“Si torna a fer una barrumbada com aquella, podria tornar a passar”

Els comerciants temen que la xarxa de clavegueram no sigui suficient i la situació que varen viure es torni a repetir. També que s’hagin de tornar a fer obres.

La matinada de dijous 18 d’agost, una de les bombes d’impulsió d’aigües residuals que està al carrer Bordils de Porto Cristo va deixar de funcionar. El diferencial va botar. L’Ajuntament investiga per què va fallar el sobreeixidor d’aigües residuals a Porto Cristootar a causa de la tempesta elèctrica, però això es va poder solucionar amb relativa rapidesa. Aproximadament varen tardar 20 minuts. 

Durant aquest temps d’inactivitat, l’altra bomba sí que va continuar funcionant. El problema, segons apunta el delegat de zona costanera i tractament d’aigües residuals, Sebastià Nadal, és que “una bomba tota sola no podia assumir l’allau d’ai- gua” i com que “el clavegueram que està al punt baix no bastava, la impul- sió va retrocedir i va fer que l’aigua bruta es mesclàs amb l’aigua neta i sortís per allà”. A més, puntualitza que tres quartes parts del nucli de població bombeja cap a l’estació de Bordils, però aquell dia una sola bomba “no era suficient” i la com- porta no va suportar la pressió. 

És d’aquesta manera, que l’aigua “va retrocedir fins davant el Claudia’s Bar i, per pressió, va rebentar” comenta Nadal. Així, apunta, “una part d’aigua se’n va anar a les pluvials del costat i l’altre a la platja”. 

Estudien les solucions

El motiu pel qual una de les bombes va deixar de funcionar és clar: l’au- tomàtic va caure. Ara, detalla que el que no s’expliquen és el perquè “el sobreeixidor no va bastar”. És per aquest motiu que els tècnics investiguen diferents hipòtesis. “Pot ser que fos perquè hi havia molta d’aigua o perquè no anava bé”, el que no entenen és perquè va retrocedir tant. Uns resultats, però, que no se sabran fins a la setmana que ve. 

Després d’aquest episodi, des de l’Ajuntament de Manacor cerquen alternatives: “sistemes per rearmar més de pressa i altres opcions per donar corrent” en cas que les bombes es tornin a quedar sense electri- citat, sigui quin sigui el motiu. Aquesta, però, només seria la solució a curt termini. 

Ara bé, no és suficient i Nadal observa que a llarg termini s’ha de fer feina amb la xarxa de clavegueram i la depuradora. “Els tubs han d’anar d’acord amb la població”, amb la seva densitat, i la xarxa actual no s’hi correspon. Pel que fa a la cons- trucció de la nova depuradora, ara treballen per redactar els plecs.

Vessament a la platja

Com es comenta unes línies més amunt, l’aigua va retrocedir tant que hi va haver vessaments d’aigües brutes a la platja de Porto Cristo. És per aquest motiu, que varen haver de posar la bandera vermella fins a saber els resultats de les analítiques. 

El delegat explica que aquest senyal que prohibia el bany només va estar posada durant la jornada de dijous. “L’endemà vàrem posar bandera groga i vàrem fer l’analítica. Si hagués sortit malament hauríem hagut de posar la bandera vermella, però va sortir bé i vàrem poder posar la verda”, detalla. I és que aquest és el protocol, segons afirma. 

Aigua al passeig

Que la bomba i el sobreeixidor no fossin suficients i que la pressió fos més fort que la comporta, també va derivar en acumulació d’aigua a la primera línia de Porto Cristo. Concretament al carrer d’en Bordils. Allà, la principal afectada va ser la propietària del Claudia’s Bar. La seva terrassa es va veure pràcticament inundada. 

Els comerciants de la zona, tot i no haver-se vist afectats per aquesta fuita de manera directa, es mostren preocupats pel que va passar. Especialment per si es torna a repetir o si s’han de dur a terme obres per solucionar algun problema estructural. De fet, el propietari del Sur Beach Bar, Elvio Saravia, es mostra preocupat “per si a mitjà termini s’ha de tornar a aixecar el passeig, però esper que les obres estiguin fetes com correspon”. Ara bé, davant aquesta incertesa, la delegada d’Urbanisme, Núria Hinojosa, assegura que la idea no és tornar a aixecar el passeig però que sí s’han de fer actuacions per arreglar desperfectes, es faran. 

Així mateix, Mateu Mas, propietari d’El Patio, preveu que això es tornarà a repetir “perquè tota l’aigua cau cap allà baix i no suporta tanta pressió”. L’embassament d’aquesta vegada a ell no l’ha afectat, però va veure com les terrasses dels locals que estaven a l’altra punta del carrer estaven “inundades” i apunta que “si arriba a ploure una hora, l’aigua hagués arribat a entrar”. 

Mas, però, està preocupat “no com a restaurant, sinó com a ciutadà del poble”. Perquè, diu, “han llevat les escales i es fa el bassiot; el xaragall de l’aigua sempre es farà, no ho evitaran, però ara és pitjor perquè no deixen caure l’aigua per allà on queia”. 

Riscs del sistema actual

Però, com bé diuen, aquesta situació no ve de nou. Nadal assegura que això “sempre ha passat” i que “aquesta tapadora abans no hi era i aquest clavegueram sortia a les arquetes particulars dels comerços de primera línia i baixava per l’escala i cada vegada que plovia fort havíem de posar la bandera vermella”. A més, el delegat de la zona costanera afirma que “si torna a fer una barrumbada com aquella, això podria tornar a passar”. Saben que “el risc hi és”. De fet, atribueix la responsabilitat al fet “de tenir un bombeig a primera línia de la mar amb les connexions que hi ha a Porto Cristo”. 

Un problema, però, que deriva del sistema de clavegueram actual. “Hi ha tres bombes que bombegen cap a Bordils per després bombejar cap a la depuradora; per exemple, la ronda de l’oest i la part de la Torre”, comenta Nadal. D’aquesta manera, tota l’aigua residual baixa per més tard tornar a pujar i “això és un problema greu” al municipi. Però a Porto Cristo no és l’únic. L’altra dificultat és que “el segon aiguavés de moltes coses sol anar cap al corral i tenen l’aigua bruta connectada al cla- vegueram i en lloc d’anar al carrer, augmenta l’aigua del clavegueram”. 

Els veïnats, sorpresos

El president de l’Associació de Veïnats, Kiko Gil, explica que quan va veure els vídeos i les imatges li va “caure l’ànima als peus”. Comenta que han posat molta “il·lusió” a les obres de la primera línia, però lamenta que “les expectatives se’n van a terra si ja passa això el primer dia que plou”. Tot i això, vol apuntar que si al final “tot funciona, el Port haurà guanyat”. Davant la proliferació de teories sobre el que va passar, Gil fa una crida a la tranquil·litat i recorda que s’ha d’esperar a què els tècnics tenguin els resultats de quin va ser el problema real.

Ara bé, aprofita l’ocasió per dir l’execució de les obres li ha parescut “abominable”, ja que “el projecte era una passada, però aquesta empresa ha estat mal- destra”. 

Back To Top
Search