skip to Main Content

“Som mallorquinistes però en absolut anticatalanistes”

Neix Nou Ordre Manacor, un partit que té per objectiu fer “una política senzilla, conservadora i de peu”. El seu president, Esteve Sureda (Porto Cristo, 1977), en descobreix més detalls.

Per començar, quin és el teu vincle amb la política?
He militat al PP tota la meva vida. Les passades eleccions vaig anar a llistes per Ciutadans per fer un favor a un company, tot i que en aquell moment em sentia més identificat amb VOX, ja que coneixia la cap de llista.

Com va sorgir la idea de crear un nou partit polític?
Tots hem estat simpatitzants o afiliats del PP, però ara no ens hi sentim identificats perquè ens ha enganat massa vegades. No veim cap partit que ens identifiqui. Ni VOX ni el PP. Va ser simplement perquè no ens identifica cap altre partit en l’àmbit municipal. Jo som de Porto Cristo, portenyo de naixement, i pel fet de no ser simpatitzant d’AIPC som un foraster. No creim en l’independentisme de dividir els nuclis urbans.

Com qualificaries el partit?
De centredreta i conservador. Però el centre no existeix i la balança sempre tomba cap a una banda. I aquesta vegada és cap a la dreta. Som mallorquinistes però en absolut anticatalanistes. La llengua que hem après és la que estimam. I ni VOX ni PP estan en aquesta línia.

El posicionament vers la llengua, com repercutiria?
Les competències en l’àmbit municipal no ens ho permeten, però seria el tema de les escoles. M’encantaria que els meus fills estudiassin en castellà i tenguessin una assignatura o dues en mallorquí, tot i que acceptaria el català perquè el mallorquí és un dialecte. No ho podrem fer i donaríem per bo el que hi ha. I pel que fa a les competències municipals i comunicació institucional donaríem llibertat absoluta per escriure i parlar amb la llengua que se sentin més identificats.

I pel que fa a les polítiques socials?

Aquí toques un tema delicat. Nosaltres creim que en les polítiques socials hi ha tres excepcions: la gent major, la gent amb discapacitat i la gent vulnerable. A aquests se’ls ha d’ajudar de totes passades. Però hi ha un altre tipus de política que dona ajudes, subsidis o menjar a gent que pot fer feina tan bé com jo. I aquests, a canvi, haurien de fer uns serveis socials per millorar el poble. No creim amb donar coses a canvi de res perquè fomenta un municipi de mandrosos.

Què creis que fa falta a Manacor?
Una piscina pública tant a Manacor com a Porto Cristo. També pensam que no hem de fer més parcs pels infants si no conservam els que tenim i s’ha de posar llum on no n’hi ha.

De cara a les eleccions del 2023, quines són les propostes?
Volem fer més política i ser més humils per llevar despesa pública. També limitar el temps d’estar a l’Ajuntament en el sentit de tràmits burocràtics. Crec que l’Ajuntament perd doblers per no agilitzar les coses. Volem governar per a tothom. Ara, al programa no el puc dir perquè no està fet, tenim prop d’un any i mig per enllestir-lo.

Amb qui pactaríeu si fos el cas?
En aquests moments no ens passa pel cap pactar ni amb PP ni amb VOX. Pactaríem amb els que vulguin fer més poble i que pensin com nosaltres.

Ja teniu la llista feta?
Tenim persones més que suficients. No et puc dir qui serà el cap de llista, tot i que el més segur és que sigui jo.

Quines possibilitats creis que teniu?
Guanyar les eleccions és molt difícil i hi ha gent que pensa molt diferent. A Manacor no crec que guanyi ningú i que serà cosa de pactes. Els objectius són presentar-nos a les eleccions municipals sense descartar candidatures a altres pobles i treure el màxim de regidors possibles. Sortim a guanyar, ho intentarem.

Back To Top
Search