skip to Main Content

Son Coletes, a la fi

Manacor, juntament amb Porreres, Calvià i Palma, va ser dels indrets on més persones foren assassinades durant la guerra civil. Tot i això, les particularitats en la diversitat de llocs on es feien els afusellaments (inicialment al cementeri del Pla de Son Mas, després a Son Coletes), el canvi d’ubicació del cementeri municipal, el trasllat de restes d’una banda a l’altra durant la construcció del cementeri i altres vicissituds de caire més fosc, feren que l’obertura de fosses al nostre municipi fos més complexa que en altres pobles com ara Sant Joan, Porreres, Sencelles o Alaró. El cas és que ara, i després d’una feina rigorosa d’anys per part d’investigadors com Antoni Tugores i darrerament també Antoni Sureda i també per part de les institucions i més concretament la Direcció General de Memòria Democràtica, comandada primer per Manel Santana i ara per Marc A. Herrera, ha possibilitat de delimitar de forma molt exacta quina era la ubicació de l’antic cementeri creat el 1820 a Son Coletes per dur-hi les restes de les persones que morien per la passa de pesta bubònica que hi hagué aquell any, i que el 1936 va ser emprat com a lloc d’afusellament dels republicans per part del feixisme, després de l’escàndol que suposà, per l’excés de proximitat, el renou dels tirs i l’olor de carn cremada procedent de l’antic cementeri del Pla de Son Mas, on avui hi ha el parc municipal.

Sens dubte, el projecte presentat dissabte passat al Centre Cívic de Cales de Mallorca i amb la participació de representants del Govern balear, de l’Ajuntament manacorí i també de l’empresa concessionària Atics, encarregada de dur a terme les exhumacions, a banda de l’historiador Antoni Tugores, fa albergar esperances de localitzar les restes dels represaliats. Tanmateix, la incertesa és natural. Amb les obres de construcció del nou cementeri de ben segur que molts d’aquests cossos varen ser moguts sense cap mirament i fins i tot podria ser que haguessin estat traslladats a l’ossera o a la fossa comuna. Sigui com sigui, la càrrega simbòlica de la tasca hi és, i també la possibilitat de trobar algunes d’aquestes restes, o pistes que puguin menar a una localització diferent, qui sap.

Les tasques ja han començat, i si hi ha indicis de troballa ho sabrem, de ben segur, durant les pròximes setmanes, com ja va passar també a Porreres.

 

Back To Top
Search