Skip to content

Son Macià vist pels macianers: què en pensa la gent que viu al poble?

Les preguntes:
1. Quins són els avantatges i els inconvenients de viure a Son Macià?
2. D’on et sents més a prop, de Manacor o de Felanitx?
3. Què hi falta al poble?
4. Creus que és un poble conservador?

Antoni Sureda – Pilot

 1. Avantatges n’hi ha moltes. Destacaria que conec tothom, és tranquil i estam una mica aïllats del món, tenim la nostra manera de fer les coses, molt lligada al camp i foravila. Mantenim les nostres arrels. Inconvenients crec que per la gent jove no n’hi ha. Per la gent major, ventura diria tenir enfora els serveis mèdics, tot i que els mínims els tenim coberts.
 2. Jo sempre m’he sentit més a prop de Felanitx per qüestió d’amistats però també vaig anar a l’institut a Manacor… Crec que estam una mica al mig. Sí que és vera que si parlam de rivalitat, sempre n’hi ha hagut amb Manacor (perquè els macianers sempre ens hem sentit més grans que els manacorins).
 3. A jo no m’hi falta res! Potser diria que hi ha existeix certa por que es converteixi en una ciutat dormitori.
 4. Jo diria que la gent de 50 per amunt són de caràcter conservador, tot i que hi ha excepcions. De totes maneres, el perfil de la gent més joves és molt més progressista i pensen de manera molt més oberta.

Nofre Fullana – Gerent associació

 1. La tranquil·litat d’un poble, el fet que ens coneguem tots entre nosaltres i la qualitat de vida en general. Inconvenients diria que sempre patim mancances d’inversions per part de les institucions: voravies, carreteres, l’escola nova, espais polivalents per fer xerrades…
 2. De cap banda! Pertanyem a Manacor per imperatiu legal però jo em consider macianer! Nosaltres tenim una identitat pròpia i una manera de fer pròpia.
 3. Trob que a Son Macià, igual que la resta de nuclis, estam patint les conseqüències de la globalització. S’ha perdut el contacte social, la vinculació social, el sentiment de col·lectivitat… El fet de ser un poble tan petit fa que a l’hora d’organitzar coses sempre siguem els mateixos. Per ventura si el poble creixés un poc es podria millorar el teixit associatiu.
 4. Sí. Encara que ens caracteritzem per fer unes festes peculiars i tenguem dimònies, les idees progressistes no tenen el suport suficient. Predomina la manera de fer tradicional.

Joana Maria Llull – regenta del supermercat Son Macià

 1. Per jo tot són avantatges perquè hi ha qualitat de vida tant per nosaltres com pels nostres fills. Tenim molts serveis com supermercat, perruqueria, metge, farmàcia, bars i restaurants… I a més hi ha molt per anar a caminar, és un gimnàs a l’aire lliure obert les 24 hores i els 365 dies de l’any! I anar fins a Manacor si necessites, res just són 7 minuts.
 2. Jo tir més cap a Manacor perquè som nascuda allà però també anam a Felanitx, per exemple la meva filla va a escola allà ara.
 3. Quan jo vaig arribar fa 25 anys hi havia més negocis com una merceria, una llibreria, dos bancs, més botigues i bars… Diria que és Son Macià creixi i visqui. És un poble molt viu i s’ha de mantenir.
 4. Jo crec que el poble no però sí que hi pot haver alguns habitants que poden pensar d’una manera o altra. Per exemple, n’hi ha que són més conservadors, altres més idealistes i altres més moderns… Diria que el poble com a tal no, tot i que sí que cuidam i mantenim la part bona de certes tradicions.

Tomeu Riera, Tècnic en assessorament lingüístic del Servei de Salut

 1. L’avantatge principal és que viure aquí és bastant tranquil, sobretot a foravila, on nosaltres vivim, com la majoria dels que hi estam empadronats, segons tenc entès. L’inconvenient és que sempre has d’agafar cotxe per fer qualsevol cosa que no puguis trobar al poble i te n’has d’anar a Manacor. Just hi ha un petit supermercat i una farmàcia, a banda d’alguns bars i un forn.. Per això la carretera de Son Macià té un trànsit inaudit (nosaltres hi vivim aferrats i es nota molt).
 2. A Felanitx hi vaig poquíssimes vegades. En canvi, a Manacor gairebé cada dia per una cosa o per una altra.
 3. No ho sabria dir… Segurament no hi ha prou població perquè hi hagi alguna oficina bancària (abans n’hi havia una, m’han dit) o qualsevol altre servei o més botigues. Una cosa sí que necessita millorar: la cobertura de telefonia mòbil i el servei d’Internet. Ah, i posats a reclamar, que repintin bé les marques vials de la carretera: de nit no es veuen gens.
 4. Si parlàssim en termes de política, tenc entès que és l’únic lloc on la dreta supera l’esquerra en vots. Ara bé, el jovent té molta d’empenta, sobretot a l’hora d’organitzar festes i altres actes. Ho demostra la gran activitat de la Comissió de Festes de Son Macià, sobretot enguany, que se celebra el centenari del poble. I ara s’ha creat una associació de veïnats, que sembla que dinamitzarà el poble encara més.

 

Paquita Hernandez – exregenta del restaurant Can Bessó

 1. Avantatges totes! Tranquil·litat, bon estar familiar… Com a possible inconvenient, citaria l’àmbit mèdic i el transport per a desplaçar-nos a Manacor.
 2. Mes a prop, Manacor.
 3. A Son Macia viu molta gent gran que hauria de menester atenció mèdica i serveis socials permanents.
 4. Conservador i encantador. Jo fa 15 anys que visc aquí i no ho canviaria!

 

 

 

 

Bàrbara Pou – Dependenta

 1. Avantatges? tranquil·litat, poc transit de cotxes, facilitat per aparcar, no hi ha contaminació lumínica ni renou. Inconvenients: no hi ha transport públic, per moltes coses bàsiques he de baixar a Manacor i no hi ha activitats per a gent jove.
 2. Diria que Manacor, tenc els amics aquí, I tot el que el metge, dentista, etc.
 3. Millora del transport públic, un banc o caixer…
 4. Políticament és molt conservador, hi ha molta gent major amb una ideologia molt tancada. Xerrant de tradicions i festes sí que es mantenen, com per exemple els salers.

 

Imad Loukili – Dependent i estudiant

 1. Bé, els avantatges de viure en son Macià, són totes: és un poble especial en tots els sentits des de la gent que t’envolta fins a la gent desconeguda que passa pel poble. Som tan respectuosos entre nosaltres que la gent es contagia. Pot ser perquè és un poble petit i ens coneixem tots. Jo fa deu anys que hi visc juntament amb els meus pares i germans i et puc assegurar que si ens treus de Son Macià, estam perduts, ens faltaria alguna cosa. D’incovenients destacaria que no hi ha suficient transport. Jo en el seu moment ho he passat malament per dependre d’algú de la meva família per anar a Manacor.
 2. Jo diria que estic més a prop de Manacor, no només per les distàncies sinó per els costums i perquè tenc més a mà anar a Manacor.
 3. Jo crec que ara mateix el pitjor és el transport.
 4. Son Macià és “conservador” per les seves festes religioses, com qualsevol poble d’Espanya, però diria que és un poble modern i amb diversitat cultural, només fa falta fer una volta per l’escola per veure-ho: diferents nacionalitats convivim com a part del poble. Jo em sent com un més; un fill adoptat. Fins al punt que quan vaig al meu país trob a faltar Son Macià. Mai he tengut l’oportunitat d’agrair a aquest poble i la seva gent el que han fet per nosaltres, les gràcies és insuficient!

 

Back To Top
Search