skip to Main Content

“Tenim una verema molt bona i sanitàriament excel·lent”

Als cellers Pere Seda han avançat una setmana la campanya de verema, el que es deu a les onades de calor d’aquests darrers mesos. Tot i això, el director tècnic, Lluc Reus, es mostra “optimista” per la quantitat i la qualitat del raïm.

Al celler Pere Seda de Manacor varen començar la verema una setmana abans del que els hi és habitual i, precisament per això, tenen previst acabar-la a finals de setembre. Més prest del que tocaria. En aquests moments recullen el moscatell i el chardonnay.

El director tècnic del celler i biòleg especialitzat en vitivinicultura, Lluc Reus Clar, explica que tot i que encara és prest per saber com acabarà la campanya, el fet que les onades de calor “vagin a menys” el fa ser “optimista” tant pel que respectA a la quantitat com a la qualitat del producte, la qual qualifica “d’excel·lent”.

Així, afirma que “la idea global és que tenim una verema molt bona i sanitàriament excel·lent, amb una maduració bona i un nombre de raïms molt bo”. Afegeix que en el seu cas lluiten “per tenir una verema digna”, tot i les condicions adverses amb les quals s’han topat.

Impacte meteorològic

El bon estat fitosanitari de les vinyes s’ha vist alterat pel temps. L’efecte de la calor, les altes temperatures i la sequera han afectat i ho han fet especialment amb les varietats primerenques. Aquests factors han “bloquejat la fotosíntesi i han endurit la pell del raïm, el que incideix amb el vi”. Reus assegura que “aquestes solellades estiven la planta, és a dir, es crema un mica la pell i, de qualque manera, es dignifica i torna més dura”.

Aquestes circumstàncies, però, no són sinònim que el raïm perdi qualitat. El director tècnic de Pere Seda assegura que l’impacte que tenen sobre el fruit afectarà el grau alcohòlic i l’acidesa. Amb tot, explica que per saber el punt exacte en què es pot veremar valoren “la concentració de sucres, que és el que fa el grau alcohòlic, i la disminució de l’acidesa, el que indica que la maduració ha arribat al punt”. Ara bé, “quan tens tanta calor i es bloqueja la planta, el sucre no augmenta”. Fet que ha passat enguany a les seves bodegues i es reflectirà en els grams de raïm de les varietats primerenques recollides en aquesta campanya de verema.

Implantació del rec

Per poder tirar la temporada endavant, han hagut d’implantar el sistema de rec. Reus apunta que tenen “uns sensors entre Son Perot i Son Moix que estan connectats a una central que identifica la disponibilitat d’aigua a la terra”, cosa que els permet identificar si la vinya necessita aigua o no. És per això que “en un moment donat com enguany, una regada puntual al mes de juny ens va ajudar a suplir aquesta manca d’aigua”.

“Amb el tema del rec, molta gent es pensa que és per anar fent com a tomatigueres, però el rec és per anys com aquest en què si no es rega, la planta es mor i s’ha d’aportar aigua”, diu l’especialista en vitivinicultura. A més, als cellers de Pere Seda ho fan “de manera científica calibrant les emergències hídriques de la planta”.

Back To Top
Search