Skip to content

NOTÍCIA

“Tenir un escorxador a prop ajuda a millorar les possibilitats de negoci per al sector ramader”

Parlam amb Paula Asegurado, responsable de l’Àrea de Promoció Cultural i Econòmica, i amb Joan Gaià, d’Unió de Pagesos, sobre l’Escorxador.

La setmana passada ja ho avançàrem: l’Ajuntament de Manacor adjudica les obres de reforma i millora de l’Escorxador a l’empresa Veolia Serveis Catalunya SAU. La licitació de les obres ascendeix a 1.965.816 euros i, segons el consistori, “tenen per objectiu convertir la instal·lació en infraestructura de referència insular”. El termini per iniciar les obres es calcula en sis mesos a comptar des de l’aprovació de l’expedient de contractació de les obres i el d’execució de les obres està fixat en 12 mesos. Des de l’equip de govern, Paula Asegurado ens confirma que, tot i que el projecte d’obra ja està adjudicat, s’està pendent d’algunes qüestions tècniques i durant el pròxim mes de gener, segurament tendrem notícies sobre la redacció del projecte econòmic i l’adjudicació del contracte d’explotació de les instal·lacions un cop reformades.
Segons el mateix consistori, fa un any l’Ajuntament de Manacor, la Conselleria d’Agricultura (a través del FOGAIBA) i el Consell de Mallorca signaren el conveni de col·laboració. Segons l’acord, el Govern farà una aportació màxima d’1,5 milions d’euros (900.000 euros a càrrec de la Conselleria d’Agricultura i 600.000 euros a càrrec del Consell de Mallorca). L’Ajuntament de Manacor, propietari dels terrenys i de les institucions, n’aportarà 813.621,28, a més del projecte tècnic de les obres i les inversions prèvies d’adequació de les instal·lacions.
El projecte, considerat estratègic per part de l’Ajuntament, també ho és per al sector ramader. Joan Gaià, d’Unió de Pagesos, afirma que tenir un escorxador públic és essencial: “el problema que es viu a Mallorca és que el nombre de caps de bestiar baixa i això fa que sembli lògic que el més còmode sigui reduir el nombre d’escorxadors i concentrar l’activitat als que estiguin en actiu”. Així i tot, diu, “tenir un escorxador a prop ajuda a millorar les possibilitats de negoci per al sector ramader. Sembla que l’Escorxador de Manacor serà l’escorxador de referència i que tot serà perfecte; el problema és que correm el risc que qualsevol dia, pels mateixos criteris que es tancà l’Escorxador de Manacor, tanquin el de Palma, fet que suposaria deixar Mallorca sense escorxador públic, ja que el de Felanitx és privat. Un país no pot voler ser autosuficient ni parlar de sobirania alimentària si no té una sèrie d’infraestructures associades, i els escorxadors són una d’elles. Com sempre, on no arriba l’administració, arriba el sector privat. A Catalunya ja passa que es comencen a comercialitzar petits escorxadors privats i d’explotacions individuals, és a dir, explotacions que han decidit muntar un petit escorxador, i aquí sé que hi ha qualque iniciativa en aquest sentit, precisament perquè l’administració no arriba. Si parlam de sobirania alimentària i de nous pagesos, la proximitat és una de les claus. Que l’únic escorxador de pollastres de Mallorca sigui el d’Inca, quan la carn de pollastre és una de les més consumides demostra que muntar infraestructures ramaderes és més complicat”, ja que segons ell això repercuteix en les possibilitats del ramader de poder vendre la seva producció. A més, afegeix que “a l’hora del sacrifici, hi ha una normativa que s’ha de complir i els escorxadors ens garanteixen que els animals que consumim han mort de la forma més digna possible”.
Pel que fa al cas concret de Manacor, Gaià afirma que “és cert que el Consell de Mallorca no acostuma a apostar per projectes així i que la Conselleria hi aporta, però qui ha estirat fort ha estat l’Ajuntament de Manacor, i com a Unió de Pagesos n’estam agraïts. Tant de bo tots els ajuntaments hi apostessin, perquè si l’Ajuntament de Palma tengués la mateixa responsabilitat damunt el seu escorxador, les coses anirien d’una altra manera. Fan pagar un lloguer enorme a través de l’empresa municipal de mercats i així no anam. Si creim en el producte local l’hem d’incentivar i hi ha infraestructures que cal assumir entre tots. L’escorxador de Palma l’únic que cerca és un benefici; l’Ajuntament de Manacor fa el sacrifici d’invertir-hi, tot i tractar-se d’una competència que no està clarament definida de qui és. Això representa una concepció de país clara”.

PUBLICITAT

Back To Top
Search