El conformen quatre activitats dirigides pels experts Carmina Sender, Luis Armero, Daniel Arias i Andreu Oliver ‘Majoral’
Torna el cicle Novembre Enològic a l’IES Manacor que organitza la Denominació d’Origen Pla i Llevant amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi, la Confraria de Tastavins de Manacor i el Centre Universitari de Manacor. Serà la tercera edició i es reprèn després de tres anys d’aturada per mor de la pandèmia.
Aquest es durà a terme durant tot el mes i està compost per quatre activitats -dos tasts de vins i dos tallers- i cadascuna d’elles es desenvoluparan al llarg de dos dies. L’objectiu és donar a conèixer a la població els mons del vi i educar els sentits envers l’enologia. Per participar-hi s’ha de fer la inscripció a promocio@doplaillevant.com indicant nom, llinatges i DNI. El preu per poder-hi assistir és de 20 €.
Durant la presentació de l’esdeveniment, que ha tengut lloc aquest dimecres a la Casa de la Vila, el president de la DO Pla i Llevant, Antoni Benàssar, ha explicat que s’ho plantegen com un “curs de retrobada”.
Tast i tallers
El cicle de Novembre Enològic arrancarà dilluns 7 i dimarts 8 amb un tast de vins a càrrec de l’enòloga Carmina Sender. En aquest, els participants s’aproparan a la cultura del vi des de la base. Es plantejaran les preguntes de què és el vi, com s’elaboren, quin és el paper de la bota o quines són les característiques organolèptiques. A més a més, abordaran el tema del vi i la salut.
La segona activitat, que es correspon al primer taller, té per títol “Elaboram el nostre propi vi”. Es durà a terme dimecres 16 i dijous 17 amb l’enòleg Luís Armero com a tutor i es pretendrà mostrar als alumnes de quina manera influeixen les diferents varietats de raïm en el resultat final. Així mateix, els i les participants faran el seu propi vi, el qual estarà compost amb un 85% de callet i la resta seran d’altres varietats. En acabar, es farà un petit concurs intern per votar el millor vi.
La tercera activitat, i segon tast de vins, que ofereixen és “Vins internacionals”. Serà dilluns 21 i dimarts 22 i el president de l’Associació Balear de Sommeliers, Daniel Arias, ensenyarà a diferenciar els vins fets amb varietats internacionals a Mallorca dels vins francesos de Bordeaux, Pays d’Oc o Bourgogne.
El punt final a Novembre Enològic el posarà el taller “Reconèixer els vins fets a Mallorca” dilluns 28 i dimarts 29 amb l’enòleg Andreu Oliver de Can Majoral al capdavant. En aquest hi haurà una pràctica de laboratori, durant la qual les persones que hi participin hauran de classificar sis vins diferents -tres blancs i tres negres, per color, aroma, preu i saber quin és mallorquí.
Obrir les botelles
Tal com ha explicat el responsable del CUM, Jaume Rigo, aquest curs es fa al novembre “aposta, perquè és ara que obrim les primeres botelles i sabrem com ha anat l’anyada”.
Així mateix, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha defensat que són uns tallers per educar els paladars i “anar cap a l’excel·lència”.