Skip to content

Torna “Patis Oberts”, un projecte que convida infants i joves a gaudir d’aquests espais fora de l’horari lectiu

El CEIP Mitjà de Mar de Porto Cristo obri les portes alguns capvespres i els dissabtes dematí perquè famílies i adolescents  tinguin una alternativa d’oci a l’aire lliure. És la prova pilot del programa, per la qual cosa confien ampliar l’oferta a altres centres  de Manacor.

Des de dissabte 11 de desembre i fins al mes de maig, el pati del CEIP Mitjà de Mar de Porto Cristo es pot utilitzar fora de l’horari lectiu, concretament els dilluns i els dijous de 16.00 hores a 19.00 hores i els dissabtes de 9.30 hores a 12.30 hores. El públic potencial són les famílies, els infants i els joves de tot el municipi, ja que no es limita a la gent d’aquest nucli costaner. Així, es dona per inaugurada una nova etapa del projecte “Patis Oberts”; un programa que fa uns deu anys es va aturar i ara es reprèn amb l’objectiu de “retornar espais oberts als infants i joves”, tal com assegura la delegada de Joventut, Carme Gomila.

I és que, com explica, la manca d’espais per gaudir del lleure a l’aire lliure és una problemàtica coneguda i estesa arreu del municipi. Per cobrir la mancança consideren que aprofitar els patis és una bona opció, ja que durant els caps de setmana i els horabaixes les escoles tanquen i els patis queden buits.

Prova pilot del projecte

“Tant de bo un dia puguem dir que tots els patis estan oberts”, anhela el delegat d’Educació, Mateu Marcé. I és que aquesta és una prova pilot i tenen la intenció d’ampliar el projecte a altres centres escolars. De moment, però, se centren en allò que passa al Mitjà de Mar, una prova pilot que estarà en constant revisió i que els hi servirà per esbrinar si realment iniciatives com aquesta són necessàries per als infants. És a dir, es tendran en compte les demandes i opinions dels més petits, ja que, en paraules de Carme Gomila, “un poble no serà un poble saludable i inclusiu si no es té en compte la mirada dels més petits”.

En certa manera, com diu Marcé, és una continuació del que s’ha fet els darrers mesos. “Aquest any de pandèmia ens ha fet enginyar espais per a infants, els carrers durant el dia i ara s’obriran els patis dels centres públics al capvespre”.

Que s’hagi començat pel col·legi porteny té una raó de ser. I és que Porto Cristo és el nucli amb menys oferta educativa els horabaixes.

Material, monitors i joc lliure

El projecte de “Patis Oberts” no es limitarà a obrir les portes d’aquests espais i que estiguin a disposició dels infants i joves, sinó que se’ls hi oferirà material per tal que puguin jugar i dur a terme diferents activitats. Volen “que sigui un espai de trobada, de cohesió, de convivència, que siguin espais inclusius i on es puguin dur a terme activitats lliures de joc i també activitats dirigides” com són tallers dinamitzats de tipus esportiu, artístic i familiar, explica Gomila.

Per això, també hi haurà dues monitores que observaran què és el que funciona i també que es faci un bon ús de l’espai. Així mateix, faran el retorn del nombre de persones que hi participen i quin és el seu perfil per tal que en un futur pròxim es puguin ajustar a les necessitats reals.

Però per poder posar tot aquest mecanisme en marxa i garantir la seva continuïtat, s’ha finançat el projecte amb 15.000 €. Aquest s’ha adjudicat a la fundació IRES.

Back To Top
Search