skip to Main Content

Torna per segon any “Ho afrontam en Família!”, un projecte d’Estel de Llevant

El gerent de l’entitat, Guillem Febrer, el responsable del servei d’atenció a la família, Miquel Àngel Caldentey, i un participant de l’edició anterior, Quintín Cler, ens expliquen la importància de compartir amb altres famílies aquelles experiències i preocupacions que deriven de conviure amb persones que pateixen problemes de salut mental.

Quintín Cler és el pare de Miquel Cler, un jove a qui fa 20 anys li varen diagnosticar esquizofrènia. Per tant, fa dues dècades que conviu i afronta directament un problema de salut mental. Una situació que al principi, reconeix, va ser difícil, especialment per l’estigma social. Però ara, gràcies a l’avanç en aquest àmbit al si de la sanitat pública i a l’ajuda d’entitats privades, el seu fill té una vida completament normalitzada. També es deu a teràpies com “Ho afrontam en Família!”, un projecte que aquest octubre inaugura la seva segona edició i és organitzat per Estel de Llevant, Es Garrover i l’associació Gira-sol amb el suport de Fundació La Caixa.

Cler va participar en la primera edició i assegura que va ser “una experiència molt bona” i recomanable que es caracteritza pel fet que hi intervenen familiars, usuaris i professionals. Ells, assegura, han après a xerrar públicament de les seves pors i també a explicar-ho per ajudar a famílies que viuen situacions similars. De fet, aquest curs es planteja de manera molt semblant a l’anterior, però prendrà més força la presencialitat.

Així, d’octubre a octubre els participants del projecte rebran atenció terapèutica individualitzada i grupal; podran participar en grups d’ajuda mútua on usuaris i familiars compartiran i veuran que no estan sols; cursaran formacions presencials realitzades per experts en gestió emocional, sexualitat en salut mental o ciberseguretat, entre altres; i gaudiran d’activitats d’oci i temps lliure.

Una programació que reflex l’objectiu del projecte, el qual va sorgir de veure que “les famílies necessitaven suport en conèixer la situació, ja que a vegades els genera angoixa”, explica el gerent d’Estel de Llevant, Guillem Febrer.

Amb tot, a “Ho afrontam en Família!” hi poden participar persones sense un diagnòstic concret, però és més freqüent que sí que el tenguin. En aquest cas, els més comuns serien els d’esquizofrènia, Trastorn Límit de la Personalitat, Trastorn de Bipolaritat o Trastorn Obsessiu Compulsiu. Però Febrer recorda i repeteix que “posar nom a les coses pot ajudar, però la cosa important és posar nom a la persona, que és més que una etiqueta”.

Expectatives elevades

L’any passat hi varen participar 105 famílies, per la qual cosa varen arribar a unes 300 persones. Aquest èxit i la bona valoració qualitativa del servei ha empès a tornar a posar en marxa el projecte, tal com expliquen Guillem Febrer i el responsable del servei d’atenció a les famílies d’Estel de Llevant, Miquel Àngel Caldentey.

Ara bé, Caldentey dubta que en aquesta segona edició es pugui acollir a tanta gent. I és que “l’any passat ens vàrem haver d’adaptar a les circumstàncies i oferir les xerrades a través de videoconferències, el que va facilitar que arribéssim a més gent; enguany prioritzarem i donarem més valor a què la majoria d’activitats es facin presencials”, assegura.

Back To Top
Search