Skip to content

Un mapa per posar noms a la por de l’alumnat de l’IES Porto Cristo

“A la carretera de Son Servera m’han oferit drogues”; “Davant el bar Las Tapas els homes se’t queden mirant molt descaradament i moltes vegades et criden coses com ‘guapa’ o ‘que culo tienes’; “Al carrer de la Niña, tornava cap a ca nostra i una furgoneta blanca gairebé em segresta. Era un home vell. Ja fa sis o set vegades que em passa al mateix lloc”. Són frases reals, que formen part de la selecció d’entre les més de 300 que feren els alumnes delegats de l’IES Porto Cristo a la presentació del Mapa de la Por, una activitat promoguda per la Comissió de Coeducació i en la qual ha participat l’alumnat de tot el centre. Durant tot el mes de novembre els infants i joves han passat pel mapa, on han assenyalat amb xinxetes els carrers i places on han sentit por i els motius que han tengut per patir-ne.
Després d’aquest tast inicial, les alumnes Ainhoa Casco, delegada de 2n de batxillerat, i Jana Sánchez, delegada de 4t d’ESO, han llegit les conclusions d’aquesta activitat. “Amb aquest mapa ja tenim aclarits els motius més profunds i estructurals de la nostra por. Sabem que als nostres pobles un total de 267 alumnes alguna vegada han tengut por. Hem sabut que la por, aquí, té nom de dona. Un 57 per cent de les persones que han manifestat tenir-ne eren dones, per un 43 que eren homes”.

Les delegades han explicat que “la principal por que tenim ens la generen homes que viuen en el nostre poble mateix. Ens miren, ens siulen, ens fan comentaris, des de les terrasses dels bars, a dins els bars, des dels cotxes. Ens persegueixen, a peu o en cotxe. I de vegades arriben a tocar-nos”.
La presència de persones sota els efectes de l’alcohol o d’altres substàncies, el tràfic de drogues, la fosca i la mala il·luminació, el mal estat de carrers i places… Tot això són motius que s’han repetit una i altra vegada a l’hora d’explicar els motius de la por de l’alumnat.

A l’acte hi han assistit, acompanyades per Xisca Bonet, directora del centre, la delegada de Porto Cristo, Antònia Llodrà, i la delegada d’Educació i Serveis Socials Carme Gomila. Totes tres han agraït la ingent aportació de l’alumnat alhora que s’alarmaven que molts dels motius de la por procedissin de persones amb qui conviu al poble l’alumnat del centre.
Gomila i Llodrà tornaran a visitar l’institut d’aquí a uns quants mesos per fer el retorn de les accions que s’hauran fet per pal·liar els motius de la por.

 

Back To Top
Search