skip to Main Content

Un viatge a través de la lluita pels drets LGTBI

Quatre dècades de lluita LGTBI a Mallorca. De prejudicis. Entrebancs. I discursos d’odi contra lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals. Però també d’unió, perseverança i resistència que els han conduït a victòries. A aconseguir drets. A visibilitzar el patiment i la persecució patits. I a poder ser lliures en una societat que comença a deixar enrere pensaments completament intolerants i que priven de llibertat a alguns éssers humans.

I és precisament aquest camí el que narra i visibilitza l’exposició “40 anys de lluita LGTBI 1976 – 2016” realitzada per l’associació Ben Amics, que va ser la primera associació de lesbianes a Mallorca, i cedida pel Consell insular a Manacor durant dues setmanes. Amb una perspectiva històrica, però també pedagògica, pretenen tombar mites i conviden a fer un exercici de memòria històrica i de justícia social per al reconeixement de la seva lluita. Aquesta es pot visitar des de dilluns passat i fins diumenge 30 de maig al Claustre de Sant Vicenç Ferrer des de les 8.30 hores del matí fins a les 20.00 hores del capvespre, tot i que s’ampliarà fins a les 20.30 hores quan la biblioteca municipal adopti l’horari d’estiu.

Cal destacar que, oportunament, es va inaugurar a Manacor el dia mundial contra la LGTBI-fòbia, és a dir, dia 17. I es converteix així, en el primer municipi on roman exhibida. Després, rodarà per altres localitats de l’illa.

Aquest fet demostra “el compromís que té la institució vers la lluita pels drets LGTBI”, segons explica la delegada d’Igualtat, Carme Gomila. “Que siguin benvingudes totes les exposicions que ho posin damunt la taula”, comenta. Així mateix aprofita i recalca que “els drets que s’han aconseguit no són fruit del no-res ni de la generació espontània, sinó que al darrere hi ha hagut quaranta anys de molta gent que ha picat molta pedra i que ha patit molt”. Per tant, és una exposició necessària. Perquè recordar, és la primera passa.

A la presentació també hi van intervenir la psicòloga de Ben Amics, Marta B. Egea, i la consellera insular de Presidència, Teresa Suárez. I és la socialista qui, durant la inauguració, va voler recordar que encara queda molt per fer. “Hem avançat en aquesta lluita, però estam en una situació de poder tornar enrere” degut als discursos d’odi i a les intencions de voler amagar una realitat existent, lamenta.

Compromís de l’Ajuntament

La delegada d’Igualtat de l’Ajuntament de Manacor, Carme Gomila, posa de manifest el compromís i la implicació de la seva àrea en aquesta lluita. “S’han aconseguit drets, però no és suficient; encara queden molts estigmes a rompre i la nostra feina ha de ser crear espais segurs, espais sans i fer molta prevenció”, assegura. Tot i que s’ha de conscienciar i treballar amb tota la població, considera que s’ha de fer molta feina amb els més petits “perquè creixin d’una altra manera i puguin ser el més lliure possible, viure plenament, estimar plenament i sentir plenament”.

És per això, que a l’exposició “40 anys de lluita LGTBI 1976 – 2016” s’hi faran visites escolars guiades. Al que s’afegeix el capítol de coeducació que ja tenen en marxa.

Back To Top
Search