skip to Main Content

“Un viatge estel·lar” de Manacor fins a Barcelona

Estepa Teatre, la companyia d’Estel de Llevant, duu la seva obra al certamen internacional L’Altre Festival que combina les arts escèniques amb la salut mental

Un bocinet de cadascun dels integrants d’Estepa Teatre, la companyia d’Estel de Llevant, es va poder conèixer al certamen internacional l’Altre Festival de Barcelona. Sota el títol Un viatge estel·lar i dirigits per Bàrbara Nicolau varen oferir un espectacle de ràdio dramatúrgia. Un format sorgit de les circumstàncies sociosanitàries i molt diferent del que feien fins ara.

La professional d’Estel, però també integrant i coordinadora del grup teatral, Alícia Olivares, explica que l’obra és composta per vivències de cada actor i actriu relacionades “amb un viatge i que tenen un significat especial”. Tant és així, que l’actriu Arcen Torres assegura que poder-la interpretar l’hi ha encantat. A la seva història l’havia viscut de petita, el que l’hi ha “duit records de la infància que m’han fet plorar; és una escena molt nostàlgica, preciosa”, afirma.

Nicolau va unificar tots els textos per tenir coherència i un fil conductor. Ara bé, no podia quedar així. Varen pensar que s’havia de complementar l’escenografia ja existent amb imatges. D’aquí, que es varen formar parelles de “pintors que hi ha a Estel, que són molt bons i apassionats de la pintura” i de pintors professionals, a qui se’ls hi va encarregar il·lustrar les històries que havien escrit els actors i les actrius. Mateu Riera va fer un muntatge audiovisual amb els quadres fins a convertir-ho “pràcticament amb una pel·lícula”.

La coordinadora d’Estepa Teatre assegura que el resultat final ha quedat “molt emotiu tant pels actors i actrius, com per la gent que ens ve a veure, és una història que arriba”.

L’Altre Festival

No és el primer any que actuen a l’Altre Festival, un certamen internacional que combina les arts escèniques amb salut mental. Sigui perquè els i les integrants pateixen algun problema de salut mental, o perquè les representacions tracten aquesta problemàtica o perquè les companyies són prosalut mental.

I és una cita important per a tots ells i elles. “A més de donar-nos la possibilitat de fer un viatge tots junts, hem pogut fer el nostre viatge estel·lar plegats”, afirma. Al que afegeix que ha estat “una vivència increïble”. Uns dies plens d’anècdotes.

El teatre i els problemes de salut mental

Aquest 2021, Estel de Llevant complirà els seus 25 anys. I pràcticament des dels inicis s’ofereix als usuaris, voluntariat i professionals l’oportunitat de participar del taller de teatre. I no és una activitat insignificant, ja que, tal com explica Alícia Olivares és un art que “permet rompre l’aïllament” de les persones amb problemes de salut mental. “Durant molt de temps no se’ls ho ha donat ni veu ni possibilitat d’expressar-se i a través d’aquesta part més artística demostren tot el que donen a la societat, fan aquest regal”.

A més a més, segons explica Arcen Torres és una manera de mostrar “els teus sentiments i fer feliç a la gent”. “Et senets molt a gust perquè fas riure als altres i els fas feliç”.

Back To Top
Search