Skip to content

Una base naval de l’OTAN al port de Maó?

Diumenge passat entrava al port de Maó la fragata “Navarra” de l’OTAN. A final de març El País va fer pública la intenció del Ministeri de Defensa espanyol d’establir una base naval de l’Aliança Atlàntica en aquest port, la tercera juntament amb les de Rota i Cartagena. Tot plegat es va donar a conèixer sense un debat parlamentari ni cap tipus d’informació prèvia a la ciutadania de Menorca. És un fet gravíssim, a més, perquè situa l’illa en primera línia en un hipotètic conflicte internacional.
Hi ha qui considera El País “el diari de la guerra”, si tenim present que el principal accionista del Grup PRISA, propietari del diari i també de la Cadena Ser, Joseph Ourghourlian, és alhora el segon major accionista d’Indra, una de les principals empreses espanyoles del sector de la defensa i, amb tota seguretat, una de les més beneficiades per l’escalada armamentística.
D’un temps ençà a Europa es dona un ambient de preguerra, a les portes d’una tercera guerra mundial, amb l’elit econòmica, política i mediàtica europea – des d’una part de l’esquerra, els Verds alemanys fins a l’extrema dreta- que aposta per la injecció de grans quantitats de doblers públics en la indústria armamentística, mentre els serveis públics pateixen una manca important de finançament.
La ministra Margarita Robles manifestava que l’amenaça de guerra a Europa “és total i absoluta”; i que “un míssil balístic pot arribar perfectament des de Rússia fins a Espanya”. El primer ministre polonès Donald Tusk deia a una entrevista coses com aquestes: “Estam en una època de preguerra. No exager”. I també: “El nostre deure no és discutir, sinó preparar-nos per a la defensa”.
Dia 4 d’abril va tenir lloc el 75è aniversari de l’OTAN, nascuda el 1949 en plena Guerra Freda, com una garantia de seguretat per a Europa, amb el suport dels Estats Units i el Canadà, davant l’amenaça de la Unió Soviètica i els posteriors integrants del Pacte de Varsòvia. L’aniversari arriba en un moment delicat, amb Moscou de nou com a enemic a batre. No cal recordar que amb la caiguda del mur de Berlín el món comunista i la seva aliança militar es varen esfondrar, cosa que no ha passat amb l’OTAN, amb una estratègia expansionista que cada cop arriba a més estats d’Europa. Aquests dies el secretari general de l’Aliança Atlàntica va reclamar un fons estable per a Ucraïna de 100.000 milions d’euros en 5 anys, una cursa embogida de despesa militar.
Aquestes són les persones que ens governen, agitadors del fantasma de la guerra, en lloc de combatre la vertadera amenaça del canvi climàtic i les desigualtats obscenes que afecten la ciutadania, amb problemes de salut mental, accés a l’habitatge i una feina que doni per viure dignament.
Diumenge passat hi va haver una segona manifestació convocada per la Plataforma per la Pau de Menorca. En el seu manifest hi llegim coses com aquestes: ” No volem una Menorca militaritzada, denunciam el desorbitat pressupost en armament, que va en contra dels interessos del poble i la humanitat, amb la minva dels recursos per a serveis socials, hospitals, ensenyament, assistència social… El bel·licisme accelera el canvi climàtic, a més de produir un impacte ambiental brutal”.
Les diferències entre nacions i països s’han de resoldre de forma pacífica, a través de la via diplomàtica i no amb la pressió de les armes i les infraestructures militars; ara amb més motiu amb l’escalada bèl·lica a l’Orient Mitjà.
Davant la bogeria dels senyors de la guerra i dels mercats, la força de la cooperació i la solidaritat internacional.
Back To Top
Search