Marc Caldentey és el nostre particular home del temps manacorí, que ja fa anys que es cuida de vaticinar-nos al canal autonòmic quin serà el temps de la setmana. Parlam amb ell sobre la DANA dels darrers dies i també sobre la previsió d'aquesta setmana.
Tornen a venir tempestes, però aquest pic ja no és la mateixa DANA que tant ens ha sacsejat aquests dies, no?
No, la DANA que ens ha afectat des de la setmana passada i fins fa dos dies, que encara afectava Catalunya, ja s’ha anat dissipant, ha desaparegut i s’ha engolit en la circulació general de l’atmosfera, és a dir que ja no està aïllada. A partir d’avui torna a arribar una mica d’aire fred del nord i es despenja una altra bosseta d’aire fred des del centre i nord del continent europeu cap a la Mediterrània. Aquesta, però, no està tancada, no és una DANA com a tal sinó que parlam simplement d’aire fred. Tendrem entre 15 i 17 graus negatius en 5500 metres i també tornam a xerrar de vent de Llevant. Tenint en compte que estam a la tardor i tenim tots aquests factors, tornam a xerrar de possibilitats de ruixats. De moment l’AEMET ha activat l’avís groc per avui i dijous a Menorca i al nord i el sud de Mallorca. Ara per ara, els models diuen que podem tenir alguna tempesta local però moderada. No tenim tant d’aire fred ni tanta energia, les condicions no són tan favorables per veure aquestes precipitacions que varen superar els 150 litres a diferents indrets. Amb això tenim probabilitat de ruixats i tempestes que podrien ser fortes, però no esperam una situació de plogudes com les que vàrem tenir diumenge passat a Manacor, que, per cert, varen caure 174 litres al nucli urbà de Manacor, un rècord històric d’ençà que hi ha registres l’any 1986.
Hi ha una relació de tot plegat amb el canvi climàtic. Això ens passarà de cada pic més sovint?
Hi ha estudis que ja demostren que hi ha una relació directa amb el canvi climàtic i l’augment d’aquests episodis de pluges intenses. El canvi climàtic ens du a temperatures més altes, que augmenten la temperatura de l’aigua de la mar i això augmenta la capacitat que té l’atmosfera per contenir més humitat. A més calor, més energia. Per tant, més episodis de pluges intenses.
Què pot suposar això en una zona com la nostra, el Llevant de Mallorca?
Hem de tenir en compte que no és una zona muntanyosa, però sí que té turons i relleus moderats, de 400 – 500 metres. La possibilitat de tenir aquests ruixats augmenta amb aquesta orografia. Quan els vents xoquen amb el relleu, es veuen forçats a pujar i la possibilitat de tenir pluges intenses és una mica més elevada que a altres bandes de Mallorca. Per altra banda, hem de dir que aquest fet fa que tenguem aquestes torrentades. En el cas de Manacor i Sant Llorenç. Haurem d’estar més pendents per mor d’això: els torrents passen per dins del poble. També s’ha de posar especial atenció a les zones de Portocristo i Portocolom perquè són llocs delicats i s’hi haurà d’estar molt pendent. És cert que sempre hi estam, però la possibilitat de tenir més pluges torrencials fa que hi hàgim de posar més esment.
Com has viscut aquests darrers dies amb aquesta DANA, un fenomen que aquesta vegada s’ha allargat tant i que ja de per si, són incertes i males de predir?
Hi ha molta responsabilitat perquè són fenòmens delicats i comporten perill de víctimes. Jo personalment vaig començar la setmana passada al 100% amb la ploguda a Manacor. Va començar a les 2 h de la matinada i jo em vaig aixecar a les 3.45 h i quan vaig veure el panorama, vaig consultar el pluviòmetre que hi ha a Manacor i ja superava els 100 litres. Aquí ja em vaig posar en tensió per la feina, però a més hi vaig sumar el fet que ens havia entrat aigua a casa. Vaig intentar partir cap a la feina una estona més tard i no vaig poder perquè a la zona on visc els carrers estaven anegats. Vaig esperar tres quartets d’hora, fins que començava a afluixar una mica la pluja i per sortir de Manacor hi havia molts carrers tallats. Vaig arribar a la feina a les 6 i busques i va ser un dia molt intens. L’endemà va passar tot el tema del País Valencià i evidentment això afecta psicològicament. Tota la setmana vàrem estar en tensió perquè, a part o banda sempre hi ha hagut qualque ruixat. Vaig acabar la setmana fent feina en festiu, el divendres de Tots Sants, i vaig estar des de les 8 del matí fins a les 10 del vespre, amb la tensió que suposa una alerta taronja, amb molta feina, diverses connexions tant a la televisió com a la ràdio i fent molt de seguiment. Aquell dia varen caure fins a 140 litres a Galilea i hi havia torrents plens, que per sort no varen vessar. Quan vaig acabar aquell vespre, he intentat desconnectar, per salut mental i no he volgut saber res del que passava.
Quina valoració fas, passats uns dies, de la situació del País Valencià?
Hi ha molta gent que diu que això no havia passat mai i és important dir que això no se sap. Aquesta quantitat de precipitació segurament ja havia caigut abans en aquest indret, però el que sabem cert és que les conseqüències mai havien estat tan catastròfiques bàsicament perquè no estava construït. S’ha construït en una zona amb una altitud molt baixa, on hi ha torrents i que està a prop de l’albufera: és, per tant, una zona inundable i com el mateix nom indica, aquestes zones s’inunden adesiara.
Amb tot el que hem comentat, què creus que s’ha de fer amb totes aquestes zones inundables que ja estan construïdes arreu de la Mediterrània?
Desfer tot el que està fet és molt mal de fer i no crec que hagi de passar. El que sí que es pot fer és explicar que això de cada pic passarà més i que aquestes persones que viuen en zones inundables almanco ho sàpiguen i en siguin conscients. A partir d’aquí, el que s’hauria de fer és inventar un sistema per avisar i prevenir a tothom quan tenguem més situacions d’aquestes.
A més del servei meteorològic d’IB3, on fas feina, on recomanaries a la gent que consulti el temps?
Hi ha diverses persones aficionades a la meteorologia que interpreten els mapes i que es troben per diverses pàgines per Internet, però si un no se n’entén gaire d’interpretar, el més recomanable és AEMET, Meteocat o Meteored.