skip to Main Content

Vives, lliures i combatives

Xítxeros amb empenta

Començam el 2024 fent vista endarrere de l’any 2023: un any en què les xifres d’assassinats masclistes i agressions sexuals han augmentat respecte a anys anteriors a l’Estat Espanyol. Amb un total de 101 assassinats masclistes, del qual el 55% d’aquests crims han estat perpetrats per parelles o exparelles, amb un increment del 12% respecte a l’any passat. Detectam una necessitat urgent de millorar els mecanismes de prevenció i protecció de les dones, ja que vivim en una societat de violència constant. Trobam dues grans preocupacions: el poc nombre de denúncies que es fan (25%) i l’augment considerable de joves d’entre 15 i 29 anys que consideren que les agressions masclistes són “un invent de gènere”, nombre que s’ha gairebé duplicat en tan sols cinc anys, passant d’un 12% a un 23%. Pel que fa a les agressions sexuals, les xifres indiquen una preocupant tendència, amb 16.000 casos registrats, constituint la pitjor xifra dels últims set anys. A tot això, hi hem d’afegir que el 50% de les víctimes d’aquestes agressions eren menors d’edat, i el tipus d’agressió que més ha crescut és la violació múltiple (Júlia Salander @salander33 i feminicidio.net). Aquestes estadístiques posen de manifest la necessitat d’abordar aquesta problemàtica i de donar veu a les víctimes. El 25 de novembre, dia contra la violència masclista, ens ofereix un espai de reflexió i lluita per a totes les dones. Tota aquesta visibilització a través de les manifestacions, protestes, performances i relats valents ens recorda la seva importància. Encara ens queda molt recorregut per viure tranquil·les i segures.
En aquest context, Xítxeros amb Empenta vol respondre davant la violència masclista invisibilitzada experimentada per moltes dones joves de Manacor. Les relacions de parella poden ser escenaris de diverses formes de violència: a través de comentaris, comportaments controladors, violència física, psicològica o sexual… És fonamental recordar que cap connexió afectiva justifica ni implica l’obligació a mantenir relacions sexuals sense consentiment. Sovint, aquestes agressions poden passar desapercebudes, des d’abraçades que esdevenen invasives fins a comentaris incòmodes disfressats de confiança. Hem de ser conscients que moltes joves viuen aquest tipus de violència durant la seva primera relació Vivsentimental o sexual on es minimitzen o ignoren aquests actes tan greus, dificultant la denúncia i qüestionant la seva validesa.
Així mateix, cal destacar la manipulació, una forma de violència difícil de detectar, però que pot tenir un impacte profund en l’autoconcepte, la seguretat i la gestió de les relacions. S’instal·la silenciosament, modificant pensaments i sentiments, mentre es desresponsabilitza l’agressor. Aquests comportaments poden afectar greument en la nostra autoestima i en la manera de relacionar-nos, són micromasclismes difícils d’identificar, però que deixen una empremta duradora.
Parlar sobre l’abús i l’agressió amb les amigues o la família pot resultar complex, ja que la societat en sol prendre partit sense escoltar-ne tots els testimonis. És un repte identificar i denunciar aquestes conductes, sovint tingudes en poca estima o sotmeses a judicis injustos. L’entorn pot rebutjar o ignorar els relats, generant desconfiança i silenci. Això ens obliga a repensar el suport social i la comprensió cap a les víctimes, acompanyant-les perquè no se sentin soles quan venguin els perjudicis.
Des de Xítxeros, ens alçam per defensar els drets i la seguretat de les dones, promovent un Manacor més segur i just. La lluita incansable contra les agressions masclistes en totes les seves formes és el nostre compromís. Continuam en aquesta batalla constant, per una societat sense violència ni discriminació de gènere. És hora d’enfrontar aquesta realitat, treballar per la prevenció i sensibilització, i forjar una Mallorca autènticament feminista. Juntes, aixecarem la veu i emprendrem accions per un futur més equitatiu i respectuós per a totes, ara i sempre NOMÉS SÍ ÉS SÍ!
Back To Top
Search