Skip to content

Volem el Casal Jove de Manacor. La clau per fer reviure el col·lectiu més desatès per les institucions

Xítxeros amb Empenta

Ja sigui per Nadal, Sant Antoni, primavera, Sant Jaume o des de qualsevol barriada, a Manacor, tenim festes. L’ambient recorre els carrers i fa que la gent surti de les seves closques de caragol per participar-hi. Donar vida a una ciutat és un mínim necessari per crear una identitat col·lectiva que ens estiri a voler continuar participant en les dinàmiques socials que passen a l’ull públic. Els espais es configuren i, fins i tot, s’adapten per poder tenir contacte amb el ciutadà. Ara bé, què feim quan la gresca s’atura? Correcte!: L’espai ja no ens pertany i ens veim obligats a recórrer a la propietat privada. En el dia a dia de la nostra ciutat no hi queda cap lloc on poder-se reunir i plantejar les nostres idees o practicar el nostre lleure.
L’esvaïment general de la vida associativa del municipi de Manacor és una realitat que ens pesa a totes. Tot i que pensem que la cosa no podria anar a pitjor, què passa quan donam una ullada al sector jove de la nostra ciutat? Exactament… res! És cert que disposam d’algunes entitats que fan que el nostre oci, lleure i esperit associatiu estigui satisfet, en certa manera. Ara bé, quantes d’aquestes iniciatives han sorgit des del capdavant del nostre ajuntament? La resposta deixa molt a desitjar… Estam d’acord que escoltar la joventut d’una ciutat és complicat, sobretot si parlam de la nostra: persones completament desencantades que si no fos per un grup d’amics, la restauració o una activitat esportiva o artística, estaríem totes mortes d’oi. L’oci públic i l’agrupació referida al jovent és pràcticament inexistent a causa de la manca d’espais, recursos i oportunitats que l’ajuntament ens ofereix.
Ja fa bastants d’anys, Xítxeros amb Empenta, vam començar la nostra tasca social per crear una xarxa juvenil de persones amb iniciativa per participar en la vida de Manacor, fent-la saludable i segura per a totes les usuàries. Després de tant de temps ha arribat el moment de dotar Manacor d’un Casal Jove: un espai que sigui transversal per a totes les entitats juvenils, que les unifiqui i doni un servei no només lúdic i ociós, sinó que també fomenti l’estudi i la creació de projectes de tipus cultural, acadèmic, artístic, etc. Un casal autogestionat allà on les entitats juvenils tenguin la seva seu i les persones a títol individual tenguin un punt de trobada al marge de la propietat privada i el consumisme. Aquest espai seria un projecte preciós per començar a apropar-se al sector de la població manacorina més deixat per les institucions. Aquí es podrien crear vincles socials amb persones nouvingudes; parlar de temes variats com ara la salut mental i la gestió emocional, la sexualitat, la cultura, l’art, la sostenibilitat, les dinàmiques socials, etc.; organitzar exposicions, ponències, xerrades i col·loquis sobre temes d’actualitat amb professionals. També, crear tornejos de jocs, en línia, per a les més digitals; de taula, per a les més analògiques; i esportius, per fomentar l’exercici físic. Un munt d’activitats que tenguin com a fonament les interaccions dels usuaris i, a més, que siguin de caràcter assembleari, és a dir, que les persones que hi participin aportin idees del que es voldria fer i de com es duria a terme.
Fa temps que el Casal Jove ha passat de ser una proposta a ser una necessitat, ja estam al nostre límit, i això vol dir que no acceptarem un no com a resposta. Per tant, estimats lectors, us llançam una proposta: diumenge 5 de novembre volem convidar a tothom a la Primera Assemblea Oberta del Casal Jove de Manacor. L’assemblea serà acompanyada de vermut i d’un concert oferit per una artista local. Allà debatrem i unificarem les idees que totes tenim sobre aquest espai i, a més a més, gaudirem de la companyia i la música en viu. Per allunyar-nos de la privatització del nostre oci, per defensar-nos com a col·lectiu i per decidir el futur del jovent de Manacor, us esperam a totes amb els braços oberts.
Back To Top
Search