skip to Main Content

“Volem posar el nom de les Illes Balears ben amunt en el mapa dels escacs internacionals”

Joan P. Cerrato és el president de la Federació Balear d’Escacs, parlam amb ell dels projectes que té preparats per a la difusió d’aquest esport.

Vares obtenir el títol d’Organitzador de la Federació Internacional d’Escacs en el congrés de la FIDE de Dresden del 2005, què va significar per tu aquesta distinció?
És la màxima titulació que un organitzador por tenir en l’àmbit mundial, per tant, el títol va ser per mi un honor i un orgull, i em va donar una empenta a continuar fent feina per la difusió i pràctica dels escacs.

Ets el president de ChessMallorca, associació amb un currículum impressionant, amb més d’un centenar de Campionats de les Balears fets en diferents categories, campionats d’Espanya (un absolut que féreu a Cala Mendia), i passau el centenar de tornejos internacionals organitzats. Quins projectes teniu per al futur?
Continuar fent feina per la difusió i pràctica dels escacs, continuar organitzant tant Campionats de Balears, d’Espanya, i tornejos internacionals, i poder dur a Mallorca algun Campionat d’Europa, del Mediterrani, i el somni de fer algun mundial.

Explica’ns els projectes de la GESF (Germanor d’Escacs Sense Fronteres), que també presideixes.
És una germanor de clubs i associacions de diferents països i tenim seu a Mallorca, Berlín, el Marroc i República Dominicana. L’objectiu principal és fer projectes en comú per la difusió i pràctica dels escacs i aprendre els uns dels altres. Per exemple, les seus que tenim al Marroc, a Casablanca i Marràqueix, volen aprendre i implantar el magnífic model que té el Govern Balear d’Escacs a l’Escola, i una de les feines més properes es desenvolupar aquesta iniciativa dels marroquins. Una altra iniciativa, aprofitant les noves tecnologies, és fer competicions internacionals d’Escacs Online Híbrid (homologades al congrés de la FIDE i per tant tornejos vàlids com els presencials a una sola sala de joc) jugant al mateix temps a totes les seus de forma telemàtica i amb un àrbitre FIDE a cada seu, ens queda tancar els tema dels horaris de les partides, ja que parlem de franges horàries diferents.

Quines són les teves prioritats com a màxim responsable de la Federació Balear d’Escacs?
Potenciar la difusió i pràctica dels escacs a tots els nivells, tenint com a fonament principal l’impuls dels escacs escolars, sense deixar de banda les altres competicions, els jugadors d’elit, els veterans, la formació d’organitzadors, d’àrbitres i monitors, i donar una empenta el més forta possible al desenvolupament dels escacs femenins. També tenim l’objectiu de posar el nom de les Illes Balears ben amunt al mapa dels escacs internacionals. En aquest sentit volem situar l’Open Chess Menorca i el Mallorca Chess Woman entre els millors tornejos d’Europa, i hem creat el Mallorca Chess International per fer tornejos per l’obtenció de titulació internacional.

Quin ha estat per tu el millor jugador d’escacs de la història?
Tenc una predilecció especial per Bobby Fischer i Anatoly Karpov, dues formes de jugar totalment antagòniques. Si estic per jugar a l’atac i arriscant em qued amb Fischer, si estic per jugar amb prudència i sentit posicional, trii Karpov.

Back To Top
Search