skip to Main Content

“Volem posar una tassa d’infusió o de te damunt les taules”

“T’estim” és el nou projecte d’Estel de Llevant, amb el qual pretenen donar visibilitat i fer reflexionar sobre la salut mental a través de productes elaborats íntegrament pels alumnes de formació dual i sis persones contractades.

Aturar-te, seure i beure una infusió ben calenta és sinònim de desconnexió i descans. Però també de tenir temps per tu, cuidar-te i prestar atenció a la teva salut mental. I precisament aquesta relació de conceptes i accions és per la qual aposta ‘T’estim’, el nou projecte d’Estel de Llevant. Consisteix a elaborar tes i infusions per poder-los treure a la venda.

Des de l’Associació s’han marcat l’objectiu de “posar una tassa d’infusió o de te damunt totes les taules”, segons afirma el seu gerent, Guillem Febrer. I és que, assegura, que “és molt important difondre salut i, sobretot, salut mental per tal de canviar l’estigma per l’estima, d’aquí el nom”.

Però el projecte no seria possible sense persones com Tomeu Pascual, qui en forma part des de fa tres anys. L’ha vist néixer i ha contribuït a donar-li vida, pel que també se’l sent seu. “Jo vaig fer el curs de formació dual de tres anys i amb el curs ja vàrem començar” amb ‘T’estim’, explica. Les primeres passes varen ser netejar la finca i continuar fent feina perquè avui els tes i infusions ja estiguin al mercat. Així, que també s’ha convertit en un membre de l’equip d’elaboració del producte: “A nosaltres ens duen la planta des de la finca i feim l’assecament del fullatge, el triturat i l’envasament”, descriu. Una tasca, diu, que li agrada molt i que no és excessivament feixuga.

Tot i això, la implicació de persones com en Tomeu no és suficient per tirar endavant ‘T’estim’. En aquest cas hi col·laboren diverses entitats, entre les quals es troba ENAIRE, que amb el seu projecte de responsabilitat social i inserció laboral ha finançat aquest programa, Fundació La Caixa, Caixabank i la Direcció General de Treball. També ha estat cabdal l’ajuda de la conselleria d’Agricultura a través de FOGAIBA, entitat que finança el departament d’I+D que permetrà investigar i experimentar noves formes de consum de plantes aromàtiques i, sobretot, el disseny d’aliments supernutritius a partir de plantes aromàtiques durant els pròxims dos anys.

Una tassa, un projecte social

Com bé dèiem unes línies més amunt, Tomeu Pascual és un dels treballadors que fa possible que nosaltres ara puguem beure tes i infusions de la marca ‘T’estim’. Com moltes de les altres 34 persones que formen la plantilla té o ha tingut problemes de salut mental. En el seu cas, va patir un brot psicòtic fa prop d’una dècada i projectes com aquest li serveixen per reinserir-se en el món laboral.

“Dins cada tassa d’aquestes infusions hi ha un projecte social, és importantíssim perquè gràcies a aquest hem pogut crear sis llocs de feina i serveix per formar a les 29 persones que estan en la formació dual, persones amb dificultats de salut mental o sense”, diu Febrer. Afirmació avalada per Pascual, qui assegura que els hi “és molt positiu”.

‘T’estim’ és un projecte transversal que uneix la tasca social amb l’ecologisme i la sostenibilitat. És per això, que és rellevant destacar “El nostre moment” és el seu lema. Segons expliquen des de la Fundació, es deu al fet que ara “és el moment de la inclusió social i laboral, el moment de defensar una agricultura ecològica i sostenible, el moment de la recuperació de la tradició i l’aposta per la innovació, el moment d’estimar i cuidar la salut mental”.

Un ventall de tes i infusions

“Ara que ve l’hivern”, Tomeu Pascual està agafant per costum beure una infusió per fer una pausa en el seu dia a dia. Concretament té “debilitat per la menta i l’herba Lluïsa”. Unes preferències, però, que no comparteix el gerent d’Estel de Llevant, qui es decanta pel te d’ullastre. “El seu gust recorda al te verd japonès, que té moltes propietats antioxidants”, afirma Febrer. Ara bé, no són les úniques infusions i els únics tes que ofereixen, sinó que es pot triar entre 16 gustos diferents. Consideren que han “tret una línia atrevida” i Febrer està pràcticament convençut que la gent quedarà contenta quan ho tasti.

La base de ‘T’estim’ és produir infusions amb plantes medicinals o plantes aromàtiques, i gairebé tot es fabrica a Manacor. Des de la producció de planters en els vivers fins a l’envasat, tot passant per la recollida, l’assecatge de la planta i el seu triturat. Però el clima del municipi no permet que el cent per cent de la seva oferta es pugui cultivar aquí, motiu pel qual s’importen una sèrie de tes. Concretament, parlam de la camèlia sinensis, que és la planta del te, la qual no pot créixer aquí.

Amb tot, poden realitzar un producte de qualitat, ecològic i quilòmetre zero cultivat a Sa Vall de la Nou de Manacor. “El mateix procés fa que sigui un producte de gamma alta”, assegura Guillem Febrer. I és que combina la tradició amb la tecnologia tot cuidant del medi ambient, sempre tenint en compte la sostenibilitat i l’eficiència energètica.

Però aquestes condicions no es limiten al procés de producció, sinó que el material utilitzat per fabricar les bosses i les capses amb les quals s’empaqueta, són completament compostables i estan lliures de plàstics.

De cara a l’any que ve, preveuen poder produir 450.000 unitats de tes i infusions. Aquestes es podran comprar al Viver Bio d’Estel de Llevant, el que “vol dir que es podrà veure el procés d’elaboració del te” en directe, explica el gerent. Però també es pot comprar a alguns comerços de Palma i de Manacor. Si ens centram en el municipi, els locals són Farmaherba, Sa Taulera, Fruites i verdures na Camel·la i herboristeria Manacor.

Back To Top
Search