skip to Main Content

“Vull dir a la gent que aturem de córrer i que aprofitem que estem vius, amb humor i amb poètica”

Guillem Albà (Vilanova i la Geltrú, 1985) és actor especialitzat en teatre de creació i clown. El 18 d’octubre estarà a la FIET amb el seu espectacle “Calma!”, que s’estrena a les Balears. Parlam amb ell sobre aquesta proposta creativa.

Foto: David Ruano

D’on sorgeix “Calma!”?
Bàsicament em volia preguntar per què correm tant en el dia a dia, per treballar més, guanyar més, produir més i sembla que mai pots dir que no a més feina i més diners. És com un córrer constant d’ença que naixem ple de coses que s’han de fer. Sembla que només quan aturem ens passa alguna desgràcia però al cap de no res ja tornem a córrer. A tot això també se li suma la sobreinformació, estar connectat constantment i haver de respondre ràpidament… Hi ha moment en què el cap t’explota i has d’aturar. Jo vull dir a la gent que aturem de córrer i que aprofitem que estem vius, amb humor i amb poètica.

I com ho fas per expressar tot això sense paraula? No sembla una tasca senzilla.
Va ser un any de feina de creació en el qual jo he dirigit però tenia un equip de gent que treballava, en diferents aspectes com la dramatúrgia, la coreografia…I vaig anar tirant cap al color que m’imaginava. El repte era no parlar, dir-ho tot sense paraules perquè té una força que fa que arribi a qualsevol persona sigui quina sigui la seva edat o la seva cultura, amb un missatge molt més emocional que no cerebral. També vaig buscar la barreja entre el còmic i el poètic, amb moments on puguis riure i moments on et puguis emocionar. Finalment, també tenia clar que volia utilitzar poc material i que tot partís una mica de mi mateix. Per això utilitzo detalls com titelles, ombres però amb un escenari bastant buit.

Hi ha idò un procés creatiu molt important no?
Sí, va ser un any de feina però posant-hi el cor i amb una feina molt artesanal. Quedàvem, ho deixàvem reposar… Precisament volíem crear amb calma, per defensar la filosofia de la qual parla l’obra. Crear així va en contra dels diners i de qualsevol productora.

S’estrena a Balears d’aquí poc. Què hi trobarà el públic?
Tinc moltes ganes d’anar-hi perquè ja serà la tercera vegada que vaig al FIET i en tinc ganes. Crec que la gent de les illes veurà també un imaginari que li ressonarà bastant. Jo crec que és es tracta d’un espectacle bonic per compartir un moment present amb gent de diferents edats. Estar viu, viure el present i recordar precisament això: les ganes de viure. A més pots riure, et pots emocionar i això és com fer-te un massatge a l’ànima. La gent té l’oportunitat de pensar i reflexionar sobre el missatge que es dóna a posteriori, quan ha sortit del teatre però durant l’espectacle es transmet una sensació divertida i emocional.

Back To Top
Search