skip to Main Content

Xavier Gelabert estrena al Sirga Festival (Tortosa)

Tortosa té un festival d’estiu dedicat a la música contemporània, i ara una part de la seva  programació també ha passat a formar part del 33è Festival Felip Pedrell.  Dia 14 a les 22 hores a l’auditori d’aquesta ciutat, el músic mallorquí Tomeu Moll Mas presenta un programa complet: “Natura Elèctrica” (táctil), un projecte per a piano, electrònica, sistemes interactius i vídeo. El programa inclou compositors com Joan Bagés, Iker Gúemes, Mateu Molondra, Ville Raasakka, Alberto Bernal, Shintaro Imai i Michael Beil.

Dintre de la llista d’aquests autors de  música contemporània, cal destacar l’estrena mundial de “Coronal hole” del manacorí Xavier Gelabert.

La peça que estrena Gelabert està inspirada en la constatació de les diferents zones de densitat de la corona solar, els canvis de determinades àrees que presenten  forats, zones de baixa densitat energètica, gasosa. Xavier genera una base electrònica recreant la formació del buit, del forat, i el piano juga amb les notes generades per la idea dels fotons, clústers que descriuen  explosions solars des de la tensió generada per aquests espais.

La música està pensada per a piano manipulat, adaptat a les necessitats tècniques de la peça. Gelabert té també altres peces per a piano preparat,” Inter passus viventis”, “Cannabis”, “Sonata trio”, “Im grossen schweigen”.  La present obra, “Coronal hole” parteix del treball  de material “minimal”  amb propostes de desenvolupament properes a la “new complexity”.  Xavier treballa primer des de la perspectiva electrònica, afegint després l’orquestració com a capes sonores superposades.

Cal destacar el fet que un projecte artístic gestats a Manacor sigui presentat a espais de difusió artística de primera línia. I no és l’únic en perspectiva: la propera temporada diferents propostes del compositor manacorí veuran la llum. Dintre de poques setmanes, a “La Fornal”, “E lucevan le stelle”.Tomeu Moll i Xavier Gelabert

Back To Top
Search