Skip to content

“Som gent diversa però ens respectam: el que ens uneix és Son Macià”

Les associacions de Son Macià donen vida al poble i enguany tenen una bona feinada amb el centenari del poble. En parlam amb alguns dels seus representants: Miquel Sureda, Maria Joana Joan, Catalina Febrer, Guillem Mascaró pare i Guillem Mascaró fill, Miquel Mascaró, Catalina Pasqual, Joan Valls, Pere Antoni Pascual, l’amo en Toni Sureda així com el delegat de Son Macià, Miquel Perelló.

 

Quina relació i coordinació teniu entre les associacions?
Maria Joana Joan: Des del moment que tots som per tot és bo de fer la comunicació, és molt fluida. Sovint ens veiem i fem col·laboracions.
Miquel Sureda: Ventura hi ha un excés de grups de Whatsapp i ens arriba la mateixa informació per diferents llocs, perquè som tots un poc per tot…
Guillem Mascaró fill: La coordinació principal és que hi ha gent de diferents associacions implicada en diferents espais.

Per tant, més o manco totes les persones repetiu en associacions o entitats?
GMF: Allà on hi ha pocs soldats, han d’anar a totes les guerres! Sempre som els mateixos.
MS: Diríem que tot queda en família.

Què defineix el moviment associatiu a son Macià?
Miquel Mascaró: Ganes de fer poble, bulla..
MJJ: Sí i de no perdre les arrels.
Guillem Mascaró pare: Sí. Pensa que hi ha festes que només es feien aquí i ara es fan per altres llocs, com per exemple la ximbomba o els salers…
MS: Sí i d’altra banda, la comissió de festes sempre ha tengut un toc d’originalitat rural i mescla les dues coses. I ara crec que hi ha una potència especial amb la qüestió del centenari.

El centre cívic és el punt neuràlgic?
Pere Antoni Pascual: Excepte l’APIMA i el teatre, totes les altres comissions ens reunim aquí.

Us manteniu al marge del partidisme polític?
Toni Sureda: Pels actes del centenari, no crec que hi hagi cap persona es manifesti com a partit polític.
MJJ: I abans del centenari tampoc. Dins d’una comissió hi ha molts colors polítics i hi estam avesats, tothom sap de quin peu calça l’altre Som gent diversa però ens respectam: el que ens uneix és Son Macià.
MS: Som pocs i de tots els colors! Amb aquest panorama, o et dus bé o no arribes enlloc. La política no és l’eix.
Miquel Perelló: L’objectiu comú passa per damunt de tot. Fer unes bones festes prioritza i estam acostumats a això. També hi ha altres regidors que són d’aquí i no es veu que ningú hi vulgui posar mà des dels partits.

I ara que tenim al delegat aquí… Quina relació teniu amb l’Ajuntament?
MS: Més o manco es comporta. Enguany ha aconseguit una mica més de pressupost. També està a les comissions i col·labora…
PAP: Sí, li donam feines per fer i les fa! Jo que som dels més veterans dins la comissió de festes, sempre hem tengut bona relació amb l’Ajuntament i mai s’han ficat en com havíem de fer les coses.
GMF: Sí, amb això hem dut sort perquè crec que tots els regidors que hem tengut s’han implicat en les festes i el tracte ha estat proper i en positiu.

Hi ha un component reivindicatiu en els actes que organitzau des de la comissió de festes?
GMF: Jo crec que sí, reivindicatiu de nosaltres mateixos. De la nostra cultura, de la nostra festa…
MS: Som macinaners i reivindicam això. Ens agrada fer la festa i passam gust.
MP: I no cerquen copiar a ningú!

Com surten les idees de les festes? Perquè teniu fama de ser molt originals…
MJJ: De vegades surt una paraula i agafes el cap de fil i ens recream.
GMF: Així començam a cavil·lar i creant la festa.
MS: Jo crec que també hem de reivindicar molt la figura del dissenyador, en Toni Febrer. Per exemple, l’any que vàrem fer el Game of Truis, vàrem partir d’una idea i a partir d’aquí vàrem treure moltes altres idees ràpidament.
MM: També hem tengut un cop de sort perquè durant els darrers anys ens hem ajuntat un grup de gent, tots molt motivats i amb moltes ganes de fer festa.

I la comissió del centenari com s’organitza? Ja teniu tots els actes tancats?
MS: Des de l’Associació de Veïnats li vàrem donar impuls i té la vocació de què aquest any sigui memorable. Evidentment no està tot tancat però n’hi ha algunes fins al novembre.De moment som unes 18 persones però està obert a tothom.

I quanta gent formau part de l’Associació de Veïnats i què teniu entre mans ara?
MS: Som 14 dins la junta i comptam amb la participació també de tots els socis que col·laboram i el que fem és donar pitja per tot allò que convé. Ara, per exemple tenim entre cella i cella, vist que tenim la plaça nova i que la circulació ha canviat, entenem que hi ha un carrer que s’ha d’obrir per millorar la circulació i la seguretat viària. A més també col·laboram amb la resta de comissions, sobretot pel que fa a tràmits administratius.

MM: Són el paraigüa administratiu i comptable de la resta de comissions!

D’altra banda, després de molt de temps teniu escola nova. Què feis ara des de l’escola i l’APIMA?
Catalina Febrer: Estam un poc relaxats. Durant tants anys vàrem lluitar tant per l’escola nova qque ara hem notat un canvi. La veritat és que fem la feina del dia a dia i ara prepararam una qualque cosa farem pel centenari. Una de les grans tasques d’enguany és aconseguir un pati en condicions i també col·laboram en el tema de la seguretat viària juntament amb l’Associació de Veïnats.

Quines activitats s’organitzen per la tercera edat i amb quina freqüència?
TS: Fem gimnàstica, treballs manuals, dos torns de ball de línia perquè amb un torn no hi cabem dins la sala i ball de saló. I també fem dos dies de petanca cada setmana.

No estau avorrits idò!
MP: Això són les activitats fixes, després estan les sortides i les excursions…
TS: I els matins fem el berenar aquí al centre cívic… Què més volem? Estam com a senyors! Per s’única cosa que passam pena és de tenir un secretari, que no el podem tenir!
MS: És l’associació més vital de totes!

I pel que fa al grup de teatre, està obert a tothom? Qui hi participa?
MM: És un grup de teatre que està obert a grans, joves i petits, tots els que vulguin fer teatre poden venir
GMF: Inclús els de fora poble poden venir!
MM: Ho fem al Saló Parroquial. Nosaltres l’obrim i el fem net, fem una mica de manteniment i així tot hi guanyam… I fem les obres aquí i cada setmana assajam també. No vol dir que no puguem anar a altres pobles també a actuar, clar.
GMP: Sí, hi hem anat a altres pobles!
MM: Primer ho fem aquí i després si ens surt una actuació a Vilafranca, Felanitx i altres llocs també hi anam.
PAP: I pels actes del centenari, han recuperat una obra tradicional El Rei Herodes.
TS: Pensa, jo la vaig fer quan era al·lot!

Back To Top
Search