És temps de prunes, albercocs, cireres… No m’agrada la calor, però m’encanta la fruita d’estiu. El panorama a l’hivern en aquest sentit és més aviat trist. Hi ha poca cosa. Tant si voleu, a l’hivern podem menjar la confitura feta amb la fruita estival… però no és el mateix. Aquells sopars d’estiu de pa amb oli i trempó que acaben amb un tros de meló o síndria, no els enyorau? Mentre escric això el cel està molt tapat i ja ha plogut un parell de vegades. A foravila ja hi tenim sembrat tot el planter que hem anat cuidant durant l’hivern esperant que en puguem treure per menjar i per guardar. Esperem que aquestes quatre gotes no esguerrin la feina que ha duit fer tota això. Durant aquest confinament aquest setmanari ens ha ensenyat alguns horts urbans, sobretot, que els manacorins hem anat fent allà on fos: balcons, terrats… alguns han tengut la sort d’estar a prop del tros i poder cuidar-lo. Com ho duis? En traureu profit us pareix? La recepta d’aquesta setmana és d’aquelles que agradarà als qui no van massa de dolç. En voleu un trosset?
Ingredients
• 160 g d’oli de girasol
• 200 g de sucre + 1 o 2 cullerades
• 200 g de farina amb llevat incorporat
• 4 ous talla M
• 1 cullereta de pasta de vainilla
• 5 o 6 prunes + 3 o 4 cullerades de sucre
• sucre en pols (opcional)
Passa a passa
1. Posam les prunes tallades com si fossin grells de taronja en un bol amb les 3 o 4 cullerades de sucre, que hem detallat en els ingredients, i reservau. Perdran aigua i s’endolciran una mica.
2. Posam en un altre bol l’oli i el sucre i removem fins que es dissolgui. Afegim els ous un a un a aquesta mescla. No afegim un ou fins que l’anterior no estigui ben integrat. Si ho feim amb una batedora de varetes faren que la pasta agafi aire i ens pujarà un poc més.
3. Anam afegint la farina a poc a poc de manera que no quedi cap grumoll. Afegim en aquesta passa la pasta de vainilla.
4. Untam el motle (ha de ser baixet, com de coca d’albercoc) on aneu a fer la coca. Jo l’he fet en un motle rectangular i baixet, que té la mida ideal.
5. Hi abocam la pasta i col·locam els trossos de fruita a sobre. Per sobre hi repartim una o dues cullerades de sucre ben repartides.
6. Posam el motle dins el forn ja calent a 175º uns 20 minutets. Vigilam, i quan estigui cuit per sobre ja la podem treure, com que és baixeta és més bona de coure.
7. Un cop freda podem posar sucre en pols per sobre. Però sense sucre en pols també és ben bona!