Maria Antònia Truyols és la delegada de Turisme i Comerç de l’Ajuntament de Manacor. Amb ella valoram la temporada turística d’enguany.
Com ha anat la temporada turística al terme manacorí?
Manacor compta amb 15.000 places hoteleres, la majoria de les quals, fins a 9.000, són a Cales de Mallorca. Ha estat una bona temporada. El 2019, abans de la pandèmia, les oficines d’informació turística reberen 10.513 visites. Ara, tenint en compte que només som a l’agost, ja n’hem rebudes 9.574. A més, al Port el setembre també sol ser un bon mes.
Hi ha qualque especifitat que haguem de conèixer?
Hi ha hagut una pujadas del mercat francès, que ha passat d’un 21,74 per cent a un 24,82. També han crescut els visitants belgues, polonesos o suïssos.
Fins a on arriba la competència municipal en turisme?
Fins a la promoció. Tenim presència a les tanques publicitàries del metro de Madrid i de Barcelona. I també en companyies com Air Europa o Balearia. A més, enguany hem instal·lat un tòtem informatiu digital, amb sis pantalles interactives on els turistes de Cales de Mallorca poden consultar tot tipus d’informació turística. Ho hem finançat amb una subvenció d’SmartIslands. També instal·lam codis QR als parquímetres amb una base de dades de 600 ítems d’informació turística i comercial del nostre municipi. I els dies 1 i 2 d’octubre celebrarem el dia del turista a Cales de Mallorca, amb actes que donen importància a la nostra cultura i les nostres arrels, com també ho hem fet amb el comerç, i Manacor Encantat, dedicat a les rondalles, o Porto Cristo la mar de guapo, amb el vaixell de les llumetes.
Hi ha massificació a Manacor? O afecta a llocs puntuals com Palma, la serra de Tramuntana o determinats indrets emblemàtics?
La massificació ha afectat llocs puntuals. Aquí tenim cala Varques, per exemple. Però no hem vist problemes greus de massificació, a Manacor. Tot és trobar l’equilibri i dur endavant accions que ajudin a desestacionalitzar.
Hi ha qui en la desestacionalització hi veu més pressió turística a èpoques de l’any que fins fa poc eren més assossegades.
Amb una bona desestacionalització per ventura aconseguiries que el nombre de turistes que es concentren juny juliol i agost es dissolgués i s’estengués cap a la resta de mesos. S’espera una tardor més càlida que la resta d’any. Et pots banyar fins a final de novembre. Tenim un interior. I el sol i platja es pot combinar amb rutes senderistes per zones no tan turistificades. El motor de la nostra economia és el turisme. S’obrin hotels petits d’interior, que tenen obert durant els 365 dies de l’any. Si volem un turisme de qualitat s’ha d’anar cap a aquest nou model.
A Manacor ciutat en podrem tenir, d’hotels d’interior?
Estam en moratòria, ara no. Està claríssim que no podem créixer. Però seria adequat fer convergir cap al turisme zones que s’han anat deteriorant, com el centre de Manacor. I manacor està de moda. Ho hem d’aprofitar.
Un temps a Manacor venien molts d’autocars a les perles. Això ha passat a la història. Però també veim més d’un turista…
Ara tots som autoorganitzadors de la nostra experiència turística. S’ha vist a Manacor. Entra moltíssima de gent que arriben en cotxe propi, fan una volta pel centre. I hem de tenir en compte que som el municipi de les Balears amb major densitat de comerços emblemàtics. i això ho hem de donar a conèixer: Ca’n Garanya Ca’n Fernando, Calabruix… estiren els turistes.
Per què costa tant que els hotelers consumesquin producte local?
És un tema de conscienciació, igual que la sostenibilitat del model. I s’hi ha de fer una feina important. Una normativa favorable hi ajudaria, però sobretot fa falta que ens creguem que el nostre producte és bo.