Skip to content

NOTÍCIA

“A Suralita volem acollir artistes que arrisquin, que vulguin compartir la fragilitat del procés creatiu”

Joana Gomila i Laia Vallès han posat en marxa Suralita, un nou espai de creació artística que ja ofereix beques i residències per materialitzar projectes musicals, artístics, ambientals o de pensament.

Què hi passarà a Suralita? Com hem d’entendre aquest nou espai?

Joana Gomila: Suralita acollirà artistes i projectes de recerca i experimentació creativa que es vinculin d’una manera o altra amb l’entorn rural i social d’aquest espai. La vinculació pot consistir en el fet de compartir el procés de feina i obrirse al diàleg, de fer alguna recerca vinculada amb el territori…

Laia Vallès : Volem acollir artistes que arrisquin, que vulguin compartir d’alguna manera la fragilitat del procés creatiu. Suralita no és ni serà un estudi de lloguer, ni un espai de concerts, ni una sala d’assaig. Nosaltres continuam essent músics, però ara volem compartir aquest espai amb altres creadors.

El nou logotip dona entendre que el sostre d’aquest nou espai és d’uralita. Però per què aquest nom?

Joana Gomila:La imatge més gran que hi ha al logo és un sibil.lí! Un ocell que ens acompanya cada vespre, amb ulls amples i mirada atenta. ‘Suralita’ perquè dedins té la paraula surar, perquè també conté la paraula urà, que en la poètica astrològica pot simbolitzar el risc i la llibertat en pro del col·lectiu, i perquè la paraula sencera, suralita, en llengua marathi significa fluint, fàcil, que continua… I, sobretot, el nom de Suralita amb una voluntat integradora i no romantitzada de l’entorn.

Laia Vallès: En la nostra recerca artística, constantment encalçam la idea d’assimilar el que la realitat manifesta, de no rebutjar sinó integrar. El material uralita és tòxic si el manipules, però no el podem fer desaparèixer, el podem enterrar i fer veure que ja no hi és. Trobam interessant que damunt l’uralita hi cresquin líquens, que fins i tot allò tòxic pugui acollir vida.

Qui hi veurem passar per aquest espai de residències de creació?

Laia Vallès: Esperem veure-hi passar músics locals i de tot el món compromesos amb l’experiència creativa i també artistes i creadors de qualsevol altra disciplina. Aïllar-se, tenir un lloc on no estar pendent dels horaris i poder estirar aquest no-temps de la creació és el que molts artistes busquem quan marxem en residència. Però també compartir en un entorn de gent que vulgui dialogar amb el fet creatiu.

Joana Gomila: D’ençà de l’estiu passat hem acollit projectes com el de na Mar Grimalt, que tornarà aquest estiu i a la que també acompanyarem en la gravació del seu primer disc. Han passat per aquí el trio Riu, Laura Guarch, Controvèrsia, Baula…

Què han de fer els creadors per fer una residència a Suralita?

Joana Gomila: Just aquesta setmana hem obert la convocatòria de residències de creació 2022, i a finals de maig anunciarem els projectes seleccionats. Dos d’aquests projectes tendran el suport del Teatre Principal en forma de beca.

Laia Vallès: I també oferim dues beques Subwoofer, l’artista o el projecte podrà venir a fer una estada a Suralita a canvi de col·laborar amb les tasques agrícoles de la casa.

PUBLICITAT

Back To Top
Search