Skip to content

Antoni Ferrer Vallespir presenta una monografia sobre el rodatge mallorquí d’“Una droga llamada Helen”

El film, dirigit per l’italià Umberto Lenzi i rodat durant el darrer trimestre de 1969 a Plama, Formentor i diferents indrets de Llevant (Portocristo, Artà, Cala Rajada), té un impagable valor documental.

Una droga llamada Helen, (otra) película rodada en Mallorca és el nou llibre d’Antoni Ferrer Vallespir, darrer director de la revista Perlas y Cuevas. Aquesta nova monografia cinèfila es presentarà a Barcelona, Palma, Porto Cristo i Manacor al llarg del mes d’abril. Publicat per l’editorial dirigida per Ferrer, Es Cau edicions, el llibre és un detallat repàs de la història d’una de les pel·lícules menys conegudes filmades a l’arxipèlag balear.
L’autor ha fet un minuciós buidatge d’hemeroteca que li ha permès documentar la creació i la recepció de la pel·lícula, des de l’inici del rodatgral Eurotel de Costa dels Pins el setembre de 1969 fins a l’estrena al Palacio Avenida de Palma el 14 de setembre de 1971 i, més tard, a la Sala Imperial de Manacor, el 2 de març de 1972.
Amb Mallorca com a teló de fons, el llibre destaca la importància de l’illa com a plató de cinema al llarg del segle XX i XXI, recordant altres films que han capturat l’essència de l’illa com El Verdugo de Luís García Berlanga i altres produccions tant nacionals com internacionals. A més de revelar els detalls de la producció de la pel·lícula, el llibre també ofereix una visió única sobre la indústria cinematogràfica a Mallorca i la relació entre el cinema i la cultura local.
Amb una base en un treball previ publicat a la mateixa revista Perlas y Cuevas el 2003, aquesta obra revisada i ampliada pretén, segons Ferrer, “corregir una injustícia històrica i rescatar-la de l’oblit, perquè pareix que n’hi ha molts pocs que se’n recordin”. De fet, una de les virtuds que atribueix l’autor a Una droga llamada Helen és que és “precursora del giallo, la variant italiana del thriller, el màxim exponent de la qual és Dario Argento”.
Sobre el valor artístic i cinematogràfic de la cinta, Antoni Ferrer és ben clar i rotund: “No és una bona pel·lícula, ni ho va ser abans, ni ho és ara, ni ho serà mai. Però sí que és molt representativa d’un tipus de cinema de gènere que es va fer a Itàlia i Espanya al llarg dels 60 i 70 del segle passat… Un tipus de cinema i una indústria de la qual el seu director, Umberto Lenzi, va ser un fidel i lleial servidor”. Finalment, remata dient que “el que sí es pot garantir és que la Mallorca que fotografia aquesta pel·lícula llueix bé a la pantalla i, encara que només sigui per això, ja val la pena reivindicar-la”.
La primera presentació del llibre tendrà lloc dia 19 d’abril a les 19:30 h al Centre de Cultura de Porto Cristo, i hi intervendrà Antònia Llodrà i l’autor. I, per altra banda, dia 26 d’abril a les 20:00 h es presentarà a s’Agrícola de Manacor, amb la intervenció d’Antoni Truyols, Gaspar Forteza i l’autor. Després d’ambdues presentacions, es projectarà la pel·lícula.

Back To Top
Search