Picapedrers, fusters i mestres d'aixa són alguns dels professionals que treballen de manera conjunta amb els ferrers, tot i que alguns ho fan de manera més continuada que d'altres. Ho…
Aplicar rebaixes per renovar l’estoc
Els comerços de Manacor apliquen descomptes als seus productes, però no estan d’acord amb les dates imposades per les grans superfícies i franquícies. Tot i això, fan una valoració positiva d’aquesta temporada.
Els cartells que anuncien petits i grans descomptes estan penjants a la majoria dels comerços de Manacor des del juny, moment en què les grans superfícies i les franquícies varen començar les rebaixes. Ara bé, el teixit del municipi no té les mateixes característiques i la gran part dels establiments fan aquesta campanya per no quedar endarrere. Tot i això, alguns les comencen a principis d’estiu, mentre que altres allarguen tot el que poden i les han començat fa pocs dies.
A Can Garanya, tal com apunta una de les seves propietàries, Joana Amer, opten per començar-les “a l’antiga, a mitjan juliol i anam fent”. En canvi, la propietària de Tria Tu, Gemma Vidal, detalla que en el seu cas les va posar “al juny” perquè “no ens en queda d’altra”, ja que “sinó, no venem” i “els clients t’ho demanen”.
Tot i el petit desacord, els establiments manacorins consultats coincideixen en fer un bon balanç de la temporada. De fet, Antònia Roig, propietària de Minimón, Ca n’Antònia i Vint-i-vint, reconeix que aquests dies “hi ha molta gent, sobretot molts de turistes i les vendes van molt bé”.
Poc rendible econòmicament
Que els productes es venguin, no és directament proporcional a què hi hagi un gran guany econòmic. Els surt poc rendible. Roig reconeix que no sempre hi guanyen i que “hi has d’afegir les despeses que suposa tenir-ho dins la tenda”.
Davant aquesta situació, la propietària de l’òptica Federòptics, Eukene Sisamón, entén que la cosa important és “que hi hagi moviment i que la gent passi pel negoci”. De fet, ella no mira si els hi surt a compte o no “aquest tipus de rebaixes, perquè hi ha productes amb els quals hi perds i es tracta de moure productes”.
Precisament per això, la propietària de Blanc de Gris, Maria Antònia Mora, afirma que no creuen amb aquest tipus de descomptes, però que arran de la crisi econòmica no els “ha quedat més remei.
Renovar estoc
Així, que entenen la temporada de rebaixes de l’estiu com una oportunitat per treure tot el producte que els ha quedat dins els magatzems. Amer reconeix que d’aquesta manera “almanco surten sabates i feim net”. Igualment, Mora apunta que com que “queda estoc, necessiten l’ingrés per poder anar fent”.
Ara bé, la propietària de Blanc de gris té un doble objectiu. El comentat anteriorment i el fet de conscienciar al client. Vol que “sàpiga el que compra i que compri de temporada”.
A final d’estiu
Tot i això, coincideixen en dir que començarien les rebaixes a final d’estiu i només durant uns dies. “Haver de vendre el que és d’estiu en rebaixes, no ho veig bé”, lamenta Roig. “Que les posin a l’agost o al setembre”, demana Amer.
De fet, és ella qui afirma que si la resta de comerços no en fessin, ells “no en faríem o faríem el mínim a final d’estiu”.