skip to Main Content

Demanen fins a un any i mig de presó pels tres joves de Manacor acusats de matar i torturar un moix el 2020

Els tres joves acusats de maltractar fins a la mort un moix l’agost del 2020 al carrer d’Artà de Manacor hauran de seure davant els jutges. El judici oral ja està obert als jutjats de Manacor i la Fiscalia i les acusacions particulars demanen condemnes d’entre 10 mesos i un any i mig de presó per a cadascun d’ells.
Els fets que es jutjaran varen passar l’estiu de fa dos anys. Segons recull l’escrit d’acusació del Ministeri Fiscal, els fets varen passar a les dues i mitja de la matinada de dia 8 d’agost del 2020. Va ser llavors que els tres processats varen trobar un moix al carrer d’Artà, el varen fermar, li varen treure un ull i el varen torturar fins que li varen causar la mort. Les tortures i la mort del moix, que va ser batiat com a ‘Grisito’ va provocar una onada d’indignació popular.

Penes de presó i inhabilitació
Unes 300 persones es varen concentrar el setembre de 2020 a la plaça Ramon Llull convocades per les entitats animalistes. Reclamaren que es jutjassin els fets i l’enduriment de les penes per als delictes de maltractament animal. Va ser en aquest context que l’Ajuntament de Manacor va anunciar que es personaria en la causa com acusació, però finalment els jutjats varen rebutjar la petició del consistori i no forma part del procés judicial.
En el judici per la mort de ‘Grisito’ dues entitats animalistes exerciran l’acusació particular. Són l’Associació Balear d’Advocats pels Drets dels Animals (ABADA) i l’Associació Nacional d’Animals amb Drets i Llibertats (ANADEL). La primera demana per a cadascun dels tres acusats 18 mesos de presó. És la pena més alta que contempla el Codi Penal. ABADA també demana la inhabilitació dels acusats durant 4 anys per tenir animals i per fer feines que hi tenguin relació.
Per part seva, l’acusació particular que exerceix l’Associació Nacional d’Animals amb Drets i Llibertats demana per als tres joves de Manacor una condemna d’1 any de presó per delicte de maltractament animal. L’advocat de l’entitat, Jorge Piedrafita, considera que l’obertura de judici és una bona notícia “després dels diferents recursos i estratègies de la defensa perquè els investigats no haguessin de seure a la banqueta”.
La Fiscalia, per part seva, demana 10 mesos de presó per a cada acusat i 3 anys d’inhabilitació especial per exercir professions relacionades amb els animals i també 3 anys d’inhabilitació per a la tinença de cap classe d’animal domèstic. Aquestes penes, però, en cap cas suposarien l’ingrés a presó dels tres acusats.

Dos exmembres del PP
La indignació social que va envoltar la mort del moix ‘Grisito’, va tenir també implicacions polítiques. Dos dels acusats, d’una vintena d’anys, havien format part de les llistes del Partit Popular de Balears al Parlament i al Congrés. També eren membres actius a les joventuts del partit, però se’ls va suspendre de militància després de la seva detenció per part dels agents de la Policia Nacional i la Policia Local. El partit també anuncià que els expulsaria de les files populars en cas que acabassin condemnats. En aquest sentit, la presidenta del PP a Manacor, Maria Antònia Sansó, va deixar clar que “en el PP no consentim cap classe de maltractament”.

Back To Top
Search