skip to Main Content

Aproscom i CEIP Sant Miquel reben el premi a la Innovació Social del Consell pel projecte “M’agrana”

“M’agrana” és un projecte que es va iniciar el curs passat amb l’objectiu de treballar per la inclusió de tot l’alumnat en el sistema educatiu ordinari. El premi, dotat amb 10.000 euros reconeix la tasca conjunta de la Fundació i el centre educatiu.

Aproscom Fundació i el CEIP Sant Miquel varen rebre el premi a la Innovació Social 2019 que atorga el Consell de Mallorca pe projecte “M’agrana”, una iniciativa que aposta per un model d’inclusió real per a tots els infants. La directora del centre educatiu Joan Mesquida, Marga Platel, explica que el projecte “M’agrana” parteix com una reacció a la normativa que, actualment, no permet als infants accedir al sistema educatiu ordinari i amb l’objectiu de demostrar que un model inclusiu a l’escola ordinària és possible. Es tracta d’una iniciativa que va començar l’any passat amb una experiència pilot, en la qual diversos alumnes i mestres del centre Joan Mesquida anaven, dues vegades a la setmana a fer classes al CEIP Sant Miquel. Durant aquest curs, la iniciativa ha continuat en marxa i compta enguany amb 5 alumnes i 3 professionals del Joan Mesquida, que es traslladen a fer classe tres vegades per setmana al CEIP Sant Miquel. “Es fa una feina conjunta entre tots els professionals dels dos centres perquè es tracta d’un projecte que ens hem fet molt nostre”.
“Des de l’entitat estam fermament compromesos amb la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual i apostam per un model d’escola inclusiva” diu Platel que considera que, amb aquest projecte, poden oferir al seu alumnat un entorn de normalitat: “Partim del fet que s’està vulnerant el dret a l’escolarització pública i intentam accedir al sistema ordinari” diu Platel tot i que remarca que es tracta d’una reivindicació i una manera de visibilitzar-ho perquè “el fet que el nostre alumnat s’hagi de desplaçar a un altre poble per fer les classes evidencia que no podem aconseguir una escola de quilòmetre zero i de qualitat, en l’entorn de cada infant.
Així mateix, explica que el projecte “M’agrana” és possible perquè tant el CEIP Sant Miquel i Joan Mesquida comparteixen una visió del model d’escola “compromesa amb la inclusió, amb una mirada respectuosa cap a l’infant, utilitzant metodologies actives i flexibles i amb un model humanista que valora les diferents capacitats”.
D’altra banda, des del centre de Son Carrió, el professor implicat en el projecte, Jeroni Santandreu afirma: “Intentam recollir informació per demostrar que una escola pública pot acceptar a tothom”. Santandreu insisteix en el fet que existeixin metodologies prou flexibles que es puguin adaptar a qualsevol infant. “Amb aquest projecte, hem pogut observar que els infants accepten la diferència, no només amb l’alumnat que ve del Joan Mesquida sinó entre tot l’alumnat del centre” afirma Santandreu i remarca la necessitat de fer una feina conjunta entre institucions, centres educatius i famílies per aconseguir un model educatiu inclusiu, ja que és una passa complicada.

Back To Top
Search