skip to Main Content

Vint-i-cinc anys del betlem de carrer Formentera

Figures en moviment, aigua, llum i multitud de detalls omplen aquesta petita obra d’art que Magí Sureda i Francisca Sorell han confeccionat al llarg de més de dues dècades i que es pot visitar cada dia, de les 18 a les 20 h fins passat Sant Antoni.

Enguany fa ja 25 anys que aquesta cotxeria de carrer Formentera es transforma en un gran betlem: figures fixes i en moviment, aigua que corr constantment, llum i tot luxe de detalls decoren aquesta petita obra d’art que Magí Sureda i Francisca Sorell duen a terme.
“Cada any canviam el muntatge i també incorporam qualque figura en moviment al betlem perquè si no canvies de cada any, tothom veu el mateix” diu Sureda, qui afegeix que van a cercar les figures a la plaça Major de Palma, sempre a la mateixa botiga i que comencen a fer feina en el betlem cap a l’octubre. “Venc una horeta cada dia i si fa falta perquè la feina va enrere, venc més” diu Magí mentre afegeix que l’única caseta que sempre està al mateix lloc és l’establia amb la mare de Déu i el bon Jesús, perquè “això i els reis ha d’anar a primera fila”. “Si t’hi fixes, ara està embarassada i a partir de dia 25 canviam aquesta figura per una altra on la mare alleta el fill nat”.
Explica també que tot plegat va començar perquè la seva dona, Francisca Sorell és nascuda a Petra i de petita “havia vist un betlem que feien a l’Església del poble i sempre havia tengut la il·lusió de fer-ne un tan guapo com aquell”. Els primers quatre anys el varen començar a fer casa seva i participaven en concursos en què “sempre guanyaven el primer premi”. Anys després, tenint espai a la cotxeria, varen decidir muntar-lo allà mateix. Sorell fa l’estructura de les casetes i el vestiment, amb gran precisió i assegura que “tot el que sigui asseguda, sí que ho puc fer” però pujar a fer el muntatge li du més feina. És Sureda qui s’encarrega del muntatge de tot plegat.
El betlem obre al públic cada dia, des de dia 7 de desembre, de 18 a 20 h, perquè tothom que vulgui ho pugui visitar i així serà fins dia 17 de gener. “Alguns matins també obrim perquè els al·lots de diferents escoles vénen a veure-ho i passen molt de gust” diu Magí.

Back To Top
Search