Skip to content

“Aquest llibre és el resultat de voler experimentar com seria fer una obra conjunta, cadascú aportant el 50%”

Parlam amb els autors d’Artificios, un llibre compost a quatre mans amb il·lustracions d’Alejandro Blasi i textos de Gabriel Bertotti i publicat per l’editorial manacorina Món de Llibres.

Què us va dur a emprendre aquest projecte conjunt?
Alejandro Blasi: En principi, la idea va sorgir perquè ens vàrem adonar que teníem molts de punts de contacte en les nostres inquietuds i en els nostres gusts. I ens va semblar interessant intentar explorar com seria fer una obra conjunta, cadascú aportant el 50%. Així que ens hi posarem i sortí aquesta rara avis, i n’estam encantats.

I en què ha consistit aquesta col·laboració? D’on surten els textos i les imatges?
A. B.: Invertírem una mica el procés “normal”. És habitual que les il·lustracions neixin a partir dels textos, però nosaltres en aquest cas decidírem fer-ho al revés. Li vaig enviar a Gabriel la primera il·lustració i ja vaig quedar sorprès de la rapidesa i la contundència de l’execució, i a partir d’aquí establírem aquesta dinàmica.

Quins punts de connexió tenen aquestes il·lustracions i els textos?
Gabriel Bertotti: El llibre està dividit en dues parts. A la primera, titulada “Mitologías”, les històries i les il·lustracions són autoconclusives; a la segona, que hem titulat “Un salto adelante”, la història i les il·lustracions tenen una continuïtat. Totes dues parts sorgiren per una mescla de contingència i atzar, mentre construíem l’obra.
A. B.: Pel que fa a l’estètica, ens uneix molt cert gust per la ciència ficció, per les històries de terror, per la literatura fantàstica, i tenim una base cultural comuna: tots dos som argentins i generacionalment propers.

Pel que em contau, l’obra és prou simbòlica. Per què el títol “Artificios” i aquesta portada tan singular?
A. B.: El títol sorgí després de moltes deliberacions. I la portada és una síntesi del que sentim que és l’obra. Són dos autòmats siamesos que fan cadascú la seva feina, un pinta i l’altre escriu. Dues persones treballant com una sola i amb un objectiu en comú.
G. B.: I alimentant-se amb la sang d’un cadàver!
A. B.: Sí! El cadàver representaria que l’obra ha matat l’autor.
G. B.: I “Artificios” també és un homenatge encobert a Borges, perquè la primera part d’un dels seus llibres més importants, “Ficciones”, se titula precisament “Artificios”. Borges forma part d’aquest imaginari i aquest rerefons cultural que compartim gairebé tots els argentins de la nostra generació amb aquests interessos.

Quins plans teniu per a aquest projecte?
A. B.: En principi, presentarem el llibre a Manacor, a Món de Llibres, però no tenim cap data establerta. Serà aquest mes, màxim a mitjan mes que ve.
G.B.: Sí, estam pendents que arribi la segona edició del llibre, que se distribuirà per tot Espanya i també a través de les plataformes digitals. Quan ens els enviïn, fermarem la data de presentació tant de Manacor com de Palma.

Back To Top
Search