skip to Main Content

Bàrbara Duran i Eva Barceló presenten “Perleres, Dones de la Indústria de la perla a Mallorca”

Un còmic per acostar la figura de la perlera als més joves: aquesta és la iniciativa que, amb el finançament de la direcció d’Igualtat, en el marc del projecte «Mallorca té nom de dona», han tirat endavant l’escriptora Bàrbara Duran i la dibuixant Eva Barceló.
El còmic, que es presentà dissabre passat a la Institució Alcover, repassa la història d’aquestes dones que, segons Duran, eren molt conscients que “la fàbrica els donava una oportunitat per estabilitzar l’economia familiar però també els donà el sentit de formar part d’un col·lectiu”, fent referència al vessant professional però també a la part social de la història de les perleres.
Per escriure el guió, Duran parteix d’una història de vida lligada a la seva perquè “la meva padrina, a, na Sebastiana Pont, era perlera i també la padrina del meu home, na Catalina Joan” Així mateix, explica que a Barceló li va anar molt bé articular els dibuixos a través d’aquests dos personatges però remarca que “és la història de totes les dones perleres de Manacor i de Mallorca”.


El procés creatiu i de treball d’aquest còmic ha implicat fer un exhaustiu repàs històric de l’època, “amb la gran ajuda de Sebastià Sansó, que ens ha ajudat molt en totes les qüestions tècniques” diu Duran mentre afegeix que també s’han basat en fotografies i dades històriques així com en diferents testimonis orals. Així mateix, l’escriptora explica que la dibuixant va visitar Manacor per tal de fer un repàs històric dels llocs més significatius lligats a la història de les perles, documentant-se i fent fotografies i “ha aconseguit un còmic equilibrat, directe i visualment harmònic”. A més, Duran considera que “pot tenir moltes lectures i té un fons molt reivindicatiu”.

Back To Top
Search