Skip to content

Coca de llimona i nabius

El darrer dia de classe abans de Nadal dins un institut de secundària és un desgavell. Hi ha de tot, des d’alumnat que ja està de vacances des de fa dies perquè són amb la família de viatge, i per tant no hi són físicament, a alumnes que ja somien oblidar per uns dies les cadires, els llibres i els profes, i per tant no hi són tampoc mentalment.

Enguany he tengut molta sort i m’ha tocat un grupet de 2n de batxillerat molt agut i el darrer dia, tot i que varen venir sense material per treballar em varen deixar fer una miqueta de classe perquè aquell dia els tenia dues hores seguides. Ja que m’havien deixat explicar una estoneta els vaig deixar triar què volien fer la segona hora i me varen dir que volien veure vídeos d’una arquitecta youtuber, na Ter. Tot i que el seu llenguatge a vegades és una mica groller explica molt bé i és molt entretinguda.

Entre els vídeos que vàrem veure n’hi va haver un que parlava del dissenys de la natura, és a dir, com l’ésser humà i la natura han treballat junts per fer evolucionar determinats fruits durant milers d’anys per fer-los arribar a com són ara. I és que els ingredients que n’Apici utilitzi en el seu De re Coquinara tenen el mateix nom que els d’ara, però de cap manera podrem tastar mai les menjades romanes tal com les van concebre en el seu moment ja que la selecció genètica que l’humà ha anat fent (en aquells moments més intuïtiva que científica) ha triat els fruits més grossos, més dolços, més sucosos… excepte tal vegada un dels ingredients de la recepta d’avui, els nabius…

Ingredients

• 3 ous de talla M
• 80 g d’oli
• 200 g de farina amb llevat incorporat
• 250 g de sucre
• 1 iogurt natural sense sucre
• La pell ratllada i el suc d’una llimona
• 1 capseta de nabius (uns 125 g)

Passa a passa

1. Posam els ous i el sucre en un bol i els batem amb unes varetes fins a pujar els ous i obtenir una mescla una mica densa. Afegim en aquest moment l’oli sense deixar de batre.
2. A mà, amb una espàtula de silicona hi afegim la farina (guardam una cullerada o dues de farina i les reservam). Un cop la farina estigui ben incorporada hi afegim el iogurt. I en tenir aquest incorporat hi afegim el suc i la pell ratllada de la llimona.
3. Mesclam els nabius amb les cullerades de farina que hem reservat i els afegim a la pasta sense moure-la massa.
4. Abocam la pasta en el motlle prèviament untat i el posam en el forn. El forn ha d’estar a 180º, i hi tendrem la coca uns 40-50 minuts. Anam vigilant! Quan en punxar amb un escuradents aquest surti net ja és moment de treure la coca.
Podem servir amb un poc de sucre en pols espolsat per sobre.

Back To Top
Search