A l’acte inaugural va intervenir la gerent de la institució, el batle de Manacor, el director insular de Política Lingüística i el director del projecte ‘El nostre cel’, el qual proposa els noms de Filet d’Or i Catalineta per un sistema estelar
Es compleixen 20 anys de la Setmana Alcover, que se celebra aquests dies a Manacor. Amb el lema “coratge i fora son”, li varen donar el sus dilluns 30 de gener. A l’acte inaugural varen intervenir la gerent la institució, Cristina Duran; el director insular de Política Lingüística, Lluís Segura; i el batle de Manacor, Miquel Oliver.
Es tracta d’una de les cites que marca el calendari del municipi. “Quan acaben les festes de Sant Antoni mires quan cau dia 2 de febrer, que és quan es fa l’ofrena, i a partir d’aquí, la institució preparen les activitats”, recordava Oliver. A més a més, la celebració de la setmana Alcover arriba amb més força, i no només pel fet que tots els actes es poden celebrar sense restriccions. Si no que, va dir el batle, “amb la proclamació com a fill il·lustre de Palma, quasi el que feim és donar continuïtat i fer més gran la figura”.
I en aquesta línia, però també amb un to electoralista, es pronuncia segur dilluns. “M’atreviria a dir que l’any que ve, si fóssim capaços de fer un acte a Palma, seria que al maig les coses varen anar molt bé”, va comentar.
El nostre cel
També va intervenir, en aquest cas per videoconferència, l’astrofísic Sebastià Barceló. És el director del projecte divulgatiu “El nostre cel”, el qual pretén incloure la cultura de les Illes Balears als noms oficials de la volta celeste.
I és que s’ha presentat una candidatura perquè l’estel WASP 166 i l’exoplaneta WASP 166 b duguin el nom de Filet d’Or i Catalineta. Una proposta dels alunes del CC Bisbe Verger de Santanyí que participa en el concurs de la Unió Astronòmica Internacional i que és “en honor a les protagonistes de la rondalla Na Filet d’Or”, segons va afirmar el també professor.
D’aquí que Oliver posàs en relleu la importància de transmetre l’herència i el llegat d’Alcover als més joves. Perquè, va dir, “l’única manera d’estimar una cosa, és conèixer-la”.
Presentació del llibre
Una vegada inaugurada la vintena setmana Alcover, es va fer la presentació del llibre Mossèn Antoni M. Alcover i Santanyí. Per la pàtria i per la llengua de Sebastià Agustí Adrover i Tomàs Vibot. Tal com explicava el darrer, “neix arran del programa Terra de Llecor, que neix des d’aquesta casa per anar a descobrir arreu de Mallorca la figura d’Antoni Maria Alcover”.
“Hi trobarem una geografia alcoveriana que hem articulat a partir de diversos itineraris, no sols per la vila de Santanyí, sinó que pels llogarets, la part forana; torbaran tots aquells espais on mossèn Alcover va trobar els col·laboradors imoltes paraules”, va especificar Vibot.