skip to Main Content

La Cridanera Bàrbara Duran i la Mulassa donen el sus a les festes de Sant Jaume

“Dames i cavallers! Gent de Manacor! Sant Jaume és aquí! Despertau, alçau-vos. La festa és vostra, la festa més benvolguda de Manacor perquè l’heu bressolada com a un infant petit, l’heu volguda i desitjada, l’heu pujada amb el vostre amor i empenta”. Així començava el seu parlament previ a la Crida de Sant Jaume d’enguany la musicòloga i professora Bàrbara Duran, Cridanera de les festes. Duran, que tengué un record emocionat per a Aina Sansó, que havia mort el mateix dia, va fer una metàfora marinera amb la copinya de Sant Jaume, icona de la festa: “Sant Jaume porta una copinya, nosaltres portam les copinyes que hem recollit d’una xarxa preciosa, la que teixim amb els fils del nostre treball, del nostre dia a dia, de la nostra companyonia. Aquesta xarxa preciosa ens guareix, ens protegeix, ens dóna l’entramat necessari per seguir endavant com a poble. Teixim, teixim, no ho oblideu”. Tot seguit, la Cridanera posà veu a les paraules de la Crida i acabà amb uns mots que molts de manacorins ja comencen a saber de pens: “Vilans de Manacor, cavallers, síndic jove, poble sobirà, govern del poble, senyor batle, és hora que comenci la festa, que esclatin els coets i que sonin les campanes. Alçau les copinyes, Manacor és de Sant Jaume!”.

Esclafí el coet de la festa i el mulasser major sortí a la plaça del Convent per anunciar l’eixida de la Sala de la Mulassa, que guaità pel portal tota xalesta a ritme de pasdoble. Els santjaumers, amb algun glopet de resoli i amb una teringa d’una franja d’edat baixa baixa, seguiren la Mulassa i els mulassers pels carrers del centre.

Tot plegat es clogué amb el lliurament dels premis del primer certamen de Glosa Escrita per la Igualtat i un ball de bot ben vitenc a càrrec de Tramudança.

Precisament, ja a la presentació del programa de festes, que tengué lloc a la Torre del Palau el dijous abans, el president de l’Obreria de Sant Jaume, Joan Sansó, destacà el caràcter femení de la festa d’enguany, amb una Cridanera, una Cavallera major i el concurs de Gloses per la Igualtat.

Cal dir que enguany, a banda del programa s’ha editat també un llibret explicatiu de les parts de la festa i de les seves ressonàncies històriques, a càrrec, entre d’altres d’Antoni Gomila, Albert Carvajal o Antoni Tugores.

Back To Top
Search